I 2019 har vi i bygdekvinnelaget satt oss som mål å prege valgkampen over hele landet. Derfor oppfordrer vi i Bygdekvinner alle våre lokallag til å engasjere seg i kommunevalget. Ta aktiv del i politikken til kommunen og vis at vi bygdekvinner ønsker tilflytning og livskraftige bygder.
Vi har prioritert tre politiske saker vi ønsker å kjempe for i årets kommune- og fylkestingsvalg:
- For å opprettholde levende bygder utfordrer vi kommunene til å skape flere arbeidsplasser på bygda
- Vi vil at kommunene verner om dyrket og dyrkbar mark og fortsatt bruker den til matproduksjon
- Vi vil kjempe for et gratis måltid hver dag til alle elever i den norske skolen
I Bygdekvinner har vi intervjuet bygdegründere og representanter for fylkeskommunen som har spennende og viktige tanker rundt våre valgkampsaker. Sand Bygdekvinnelag forteller også om sitt tradisjonelle valgmøte der de kvinnelige listetoppene inviteres til debatt.
I tillegg til artikler i Bygdekvinner, har vi laget en kommune-valgpakke som du finner her.
Velkommen til inspirasjonsseminar 2019
Vi varmer opp til bygdekvinnenes inspirasjonsseminaret til høsten. Les om spennende foredragsholdere som Anita Krohn Traaseth og Hans Olav Brenner. Igor Dunderovic kommer også. Her kan du se hvordan det gikk forrige gang vi arrangerte inspirasjonsseminar.
Her kan du finne enda mer informasjon om årets inspirasjonsseminar.
Assosiert medlem av Kulturvernforbundet
I januar ble Norges Bygdekvinnelag det første assosierte medlemmet av Kulturvernforbundet. Vi har snakket med generalsekretær Toril Skjetne om kulturvernfamiliens forventninger til et samarbeid der vi kan lære av og inspirere hverandre.
Generalsekretær i Kulturvernforbundet, Toril Skjetne forteller at innsatsen fra tusenvis av frivillige er viktig for at vi sammen kan bevare kulturarven vår og gjøre den mer synlig. Frivillige i Norsk Veteranskibsklub gjør en stor innsats for å holde DS Børøysund fra 1908 i god stand. Foto: Helle Cecilie Berger.
Ny bok om Norges mathistorie
I denne utgaven av Bygdekvinner har vi gjort en stort skup. Matforsker Annechen Bahr Bugge har skrevet bok om den store norske mathistorien, fra 1500-tallet frem til idag, "Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere". Det aller første intervjuet om boka har Annechen gjort det med oss i Bygdekvinner. Boka lanseres i august, men vi har allerede fått ta en kikk på den.
Fra 1500-tallet og opp til idag har den norske tallerkenen vært fylt opp med mange forskjellige typer matretter, spesielt de siste 120 årene. Grøten har i alle årene gått som en rød tråd gjennom kostholdet vårt. Foto: Anno Musea i Nord-Østerdalen.
Og her er det så mye, mye mer
I bygdekvinnelaget er vi hele tiden på søken etter å lære mer om mattradisjonene i Norge. Denne gangen har vi reist til Finnskogen for å lære om mat- og jordbrukstradisjonene der. Vår matjournalist Unn Karin Olsen har snakket med Merete Furuberg og Else Marie Waalberg som deler mye interessant kunnskap om jordbruk og mattradisjoner på Finnskogen. Vi har også fått tillatelse til å dele matrettene: Elses MOTTI og SILPO, og Meretes HILLO.
I Bygdekvinner gjengis den skogfinske retten Hillo. Foto: Birger Nesholen, Norsk Skogfinsk Museum.
Vi er så stolte over alt det spennende lokallagene våre gjør. Vi kan fortelle om snekkerkurs i Asker Bygdekvinnelag og Abeer Yaseen og organisasjonen "Dråpen i havet" som besøkte Rælingen Bygdekvinnelag for å fortelle om frivillige som hjelper mennesker på flukt.
Og sist, men ikke minst: Tale tester hjemmelagde vaskemidler - igjen!