Sanna Røhr
Sanna Røhr

Burma aften på Mellom Berg den 24.april

Sanna Røhr har vært 2 år i Myanmar og har masse opplevelser og erfaringer som hun delte med oss via bilder og fortellinger hjemme hos seg denne aprilkvelden med et forrykende snøvær som vi ikke har sett maken til før i vinter

Vi fikk høre fra et land på andre siden av jorda hvor varmen er et større problem enn snøen. Ingen valgte og avstå fra kvelden for snøvær stopper ikke aktive bygdekvinner mellom 30 og 94 og ta turen ut den kvelden.

Etter et flott foredrag fikk vi servert "Curry"  en gryte med kylling, grønnsaker og karri og ris sjølsagt. Kaffe og kaker som seg hør og bør etterpå.

 

 

BURMA KVELD HOS SANNA 24.APRIL 17

 

Burma ble egen stat i 1947. Skiftet navn til Myanmar i 1998, men navnene er egentlig likestilt.

Mange borgerkriger gjennom tidene og fortsatt mange steder som turister/utlendinger ikke får dra. Det hadde blitt enda flere lukkede steder også mens de var der. Den øverste lederen Anh San Su Shi betekner ved også brudd på menneskerettigheter – kanskje ikke smart det heller. Det at verden holdes utenfor er ikke god tone.

Buddhister – ca 90 % av befolkningen. Trosretningen bærer mer preg av livssyn og styres av bl.a. astrologi. Et eget kart utarbeides ved fødsel og det legger opp løypa som styrer livet. Er en født under en «uheldig» stjerne – blir en kanskje ikke en gang satset på fordi en kommer ikke til å bli gammel uansett.

Å gå i tempelet er viktig– fører til Nirvana. Og alle opplever det er viktig og komme dit. Derfor blir de fleste barn sendt i kloster og oppfordres til å bli munker. Dersom de har penger til gode så blir disse ofte også donert til klostrene/templene. Sjøl munkene har mobil og vil snakke engelsk med utlendingene.

Burmeserne er snille, gode mennesker som ikke dreper en eneste ting. Tvers gjennom søte, gode mennesker. Nesten 100 %  kan lese – de går til skole/klosterskole og det er utrolig bra.

Pagorafestival – marked, show og folkesamling – med stor stemning. Her kan det kanskje passe og tygge Betelnøtter. Disse er utrolig koffeinholdige og kvikker en sjølsagt opp. At det smaker forferdelig, tennene blir røde og en stadig må spytte – det er ikke like heldig. Det har derfor kommet spytteforbud – i skiltform for å unngå dette. Var vel som vår skråtobakk kanskje?

Longi – drakt med skjørt som brukes også av menn. Herlig med litt luft oppunder stakken i 40 + grader.

Landet er storprodusent av opium og metaamfetamin- er en del av den gylne triangel. Dessverre så er det kanskje ikke det lureste og blir rik på og dersom en i tillegg får lønn i form av heroin så blir det enda verre.

De har heldigvis også edelsteiner som safirer og rubiner som er en mer ideel handelsvare. De har også mye håndarbeidsproduksjon og barnearbeid er en utfordring.

Hovedingrediens ved måltidene er ris – basis til alt. De drikker te og bruker ellers blader, røtter og grønnsaker sammen med litt fisk og kjøtt. Dette er gjerne frityrstekt.

Røhrsguttene gikk på en Britisk internasjonal skole med en helt annen standard enn de lokale skolene. Antallet elever økte fra 100 til 300 elever mens de var der – mange asiater, men også australiere, amerikanere, europeere og ikke minst mange fra Norge, Sverige og Finland. Så mange som 40 ulike nasjonaliteter. Telenor er en stor teleoperatør i Myanmar og trekker mange vestlige til landet. Ungene ble stadig trukket fram som «helter» på grunn av prestasjoner og mulig dette inspirerte dem til innsats fordi det var jo sjølsagt stas og stå foran skolekameratene fordi en hadde prestert godt i ulike sammenhenger enten det var fag, idrett, musikk eller teaterfag.

 

Bli medlem