Karoline Sunde Storflor ble tildelt "Bygdekvinneprisen - Kjerringa mot strømmen" under bygdekvinnelagets inspirasjonsseminar i Trondheim. Prisutdelerne Anita Krohn Traaseth og leder i Norges Bygdekvinnelag, Ellen Krageberg, forklarte at de var dypt imponert over det Karoline har skapt. Foto: Helle Cecilie Berger.
Karoline Sunde Storflor ble tildelt "Bygdekvinneprisen - Kjerringa mot strømmen" under bygdekvinnelagets inspirasjonsseminar i Trondheim. Prisutdelerne Anita Krohn Traaseth og leder i Norges Bygdekvinnelag, Ellen Krageberg, forklarte at de var dypt imponert over det Karoline har skapt. Foto: Helle Cecilie Berger.
I slutten av mars 2018 åpnet Karoline Sunde Storflor Norges første gårdsutsalg med melkeautomat. Det har vist seg å bli en stor suksess.
I slutten av mars 2018 åpnet Karoline Sunde Storflor Norges første gårdsutsalg med melkeautomat. Det har vist seg å bli en stor suksess.
Foto: Helle Cecilie Berger.
Foto: Helle Cecilie Berger.

Karoline Sunde Storflor tildeles Bygdekvinneprisen 2019

Vi gratulerer!

Etter snart ti år med målrettet arbeid, kunne Karoline Sunde Storflor i februar i år endelig oppfylle sin store drøm: å gjøre gården til sin arbeidsplass. Karoline (41) driver Kilnes gård i Sona i Stjørdal sammen med mannen Odd Magne, og bor på gården sammen med tre barn og svigerforeldre.

Nytt fjøs, nye muligheter

Da nytt fjøs sto ferdig i 2012 startet tilrettelegging av gården til en 4H-besøksgård. Et av tiltakene var å skape sosiale møteplasser. Et område ovenfor gården ble ryddet. I dag står det en grillhytte og en naturklatrejungel som er åpen for alle, om den ikke brukes til lukkede arrangementer. Skoleklasser har avslutninger på plassen, lag og foreninger bruker den i sitt arbeid og Stjørdal har fått en av trimpostene lagt opp hit. Hytta med plass til 28 personer, har de satt opp og kostet selv. Naturklatrejungelen ble satt opp på dugnad med god hjelp av venner og naboer. Gjensidigstiftelsen har også gitt støtte til oppføring av lekeplassen.

– Gleden for oss er stor når vi ser hvor mye positivt det har gitt hele kommunen, forteller Karoline.

Kilnes gård er lagt til rette for publikum. Karoline og mannen Odd Magne ønsker å vise fram gården og gårdsdriften.

 

Viktig for bygda med sosiale møteplasser

Det å skape sosiale møteplasser har vært viktig for Karoline og ektemannen.

– Jeg har et stort ønske om å være med å lage levende bygder. Liv på bygda blir det ikke om vi som bor her ikke er med på å bidra med det selv, sier hun.

Neste skritt i utviklingen av gården ble oppussing av stabburet. I første etasje er svigermor leietager med sin bedrift «Kilnes bunadsøm». I andre etasje er det kurslokaler, der Karoline blant annet holder linkurs, julverksted for voksne og kranskvelder. Den øverste etasjen er innredet som ei stue der hun arrangerer strikkekvelder. Karoline tenkte at målgruppa for strikkekafeene var sambygdingene, men nå kommer folk helt fra Trondheimsområdet og Meråker for å delta.

Selger melk direkte fra gården

Karoline hadde lenge hatt et ønske om å selge melk fra gården. Melka fra tanken smaker annerledes enn melka du får kjøpt på butikken. At det fantes strenge krav for å selge melk direkte til forbruker visste hun, men ikke hva de gikk ut på. En dag kom hun over er en artikkel om en gård i Sverige som solgte melk fra melkeautomat. Kravene er vel ikke så ulike? tenkte Karoline og inviterte seg selv på gårdsbesøk.

– Da vi reiste hjem igjen etter gårdsbesøket i Sverige, var vi fast bestemt på at dette skulle vi få til. Vi fikk med oss Prone, Mattilsynet og Tine på laget. Alle var veldig positive. Veien frem har vært lang, men vi har fått det til, smiler hun.

I slutten av mars 2018 åpnet Norges første gårdsutsalg med melkeautomat. Det har vist seg å bli en stor suksess.

Melka fra melkeautomaten selges i disse lekre flaskene. 

 

Endelig ble gården heltids arbeidsplass

I februar i år var det siste arbeidsdag for Karoline som psykisk sykepleier og veileder i NKS Veiledningssenter for pårørende til rusmiddelavhengige

– Nå kan jeg være min egen sjef der jeg kan utvikle min egen arbeidsplass, sier Karoline.

I vår ble det investert i en melkebil for å kunne kjøre melk ut til større kunder.

På Kilnes gård planlegges det for tiden å produsere og selge flere melkeprodukter som yoghurt, rømme, smør, kulturmelk, salatost og smørost.

– Mottakelsen på det vi har gjort har vært helt enorm med mediedekning over hele landet. Vi er også blitt kontaktet av andre som ønsker å starte med salg av melk. Det har vært fantastisk å få lov til å være inspirator. At det skulle bli slik var høyst uventet, sier hun. 

Av de mange planene ekteparet har framover er blant annet å bygge kjøkken slik at de kan åpne kafé i stabburet.

Utstillingsvindu for landbruket

Inne i Melkebua, der melkeautomaten står, er det vindu rett inn i fjøset slik at kundene kan se hvor melka kommer ifra.

– Gården er lagt til rette for publikum fordi vi ønsker å vise fram gården og gårdsdriften. I sommer arrangerte vi sammen med bondelaget i Hegra «åpen gård» hvor vi tok imot 900 gjester. Det er sjette året vi har dette arrangementet. Vi synes det er supert å få bidra til landbruket på denne måten, slår Karoline fast.

Du kan lese mer om Kiles gård på nettsiden kilnesgard.no

Det arrangeres også flere åpne tilstelninger på gården som kuslipp, sommertråkk, samt høst- og julemarked. I tillegg arrangeres det gårdsopplevelser for unger og integreringsprosjekt for innvandrere i samarbeid med frivillighetssentralen. 

Dette er «Bygdekvinneprisen - kjerringa mot strømmen»

Norges Bygdekvinnelag deler ut Bygdekvinneprisen for å anerkjenne, synliggjøre og støtte kvinner som gjør en ekstra innsats for aktive bygdemiljø og levende bygder. 

Bli medlem