Gratulerer til finalistene til årets nettsak. Foto: Eidsbygda, Råde, Skatval og Kinsarvik Bygdekvinnelag/Mari Gjengedal.
Gratulerer til finalistene til årets nettsak. Foto: Eidsbygda, Råde, Skatval og Kinsarvik Bygdekvinnelag/Mari Gjengedal.
Brioche-strikk er et yndig fotomotiv, og gjorde seg godt i vinnersaken. Foto: Lars Lothe
Brioche-strikk er et yndig fotomotiv, og gjorde seg godt i vinnersaken. Foto: Lars Lothe
Lekkert strikketøy med intrikat brioche-mønster. Foto: Eva Dybwad Alstad
Lekkert strikketøy med intrikat brioche-mønster. Foto: Eva Dybwad Alstad
Kaken med skyteskivemotiv var et morsomt innslag i saken. Foto: Eidsbygda Bygdekvinnelag
Kaken med skyteskivemotiv var et morsomt innslag i saken. Foto: Eidsbygda Bygdekvinnelag
Bygdekvinner i klar oppstilling, forberedt på å skyte. Foto: Eidsbygda Bygdekvinnelag
Bygdekvinner i klar oppstilling, forberedt på å skyte. Foto: Eidsbygda Bygdekvinnelag
En vakker komposisjon av bilder relatert til temaet i nettsaken. Foto: Kinsarvik Bygdekvinnelag
En vakker komposisjon av bilder relatert til temaet i nettsaken. Foto: Kinsarvik Bygdekvinnelag
Hygelige stunder når bygda er samlet til foredrag om ull i Kinsarvik. Foto: Kinsarvik Bygdekvinnelag
Hygelige stunder når bygda er samlet til foredrag om ull i Kinsarvik. Foto: Kinsarvik Bygdekvinnelag
Man trenger ikke være bondekjerring for å være med i Bygdekvinnelaget, mener damene i Råde. Foto: Råde Bygdekvinnelag
Man trenger ikke være bondekjerring for å være med i Bygdekvinnelaget, mener damene i Råde. Foto: Råde Bygdekvinnelag

Vi gratulerer Skatval Bygdekvinnelag med prisen for årets beste nettsak

Da vi utlyste en konkurranse om å skrive den beste nettsaken, kunne vi ikke drømme om at det skulle bli publisert så mange kreative, spennende og vidt forskjellige saker.

Etter å ha lest igjennom alle bidragene har vi kommet frem til en vinnersak fra Skatval Bygdekvinnelag, og tre saker som gjorde svært mye riktig og dermed fortjener hederlig omtale.Det er gledelig at det er god spredning i sakene, både i tematikk og type saker. Det aller mest interessante er likevel at sakene viser så enormt god geografisk spredning i kompetanse og skriveglede blant bygdekvinnene. Vinnerlaget får en billett til inspirasjonsseminaret i 2019. Forfatter av vinnerartikkelen, samt lokallagene som får hederlig omtale mottar et Norges Bygdekvinnelag-forkle som en oppmuntring til videre godt arbeid.

 

Vinnerartikkelen

Vi gratulerer Skatval Bygdekvinnelag med prisen for årets beste nettsak i 2019. Saken Nye trender i skisporet – Briochestrikk for smarte bygdekvinne-hoder var en svært godt skrevet, inspirerende artikkel som gjorde at vi med en gang fikk lyst til å lære strikkekunsten brioche.



Skjermbilde av vinnersaken fra Skatval Bygdekvinnelag.

Det første som møter oss er et flott topp-bilde, som med én gang definerer hva denne saken handler om. Sammen med tittelen som også er forklarende, og bruker positivt ladde ord som «smarte bygdekvinner» trekkes vi inn i saken. Et lite minus er at ingressen i saken er litt vel lang, det første avsnittet hadde holdt. Deretter går forfatteren over til en god, innledende forklaring av hva brioche-strikking er, og legger så opp hele saken på en pedagogisk måte med forklaringer av hva slags utstyr som behøves.

 

Inspirerende

Det er spennende at skrivemåten i denne saken oversetter den inspirasjonen kursdeltagerne helt tydelig har fått på kurs, til oss som leser på nett. Dette forsterkes av at det lenkes til andre oppskrifter og inspirasjonssider på Pinterest. Laget har gjort noen gode grep for å formidle denne inspirasjonen, som anbefalinger og hyperlenker til videre lesning og ikke minst gjennomgående gode bilder i teksten, med estetisk gjennomført oppsett av bilder ved siden av hverandre.
 

Foto: Eva Dybwad Alstad

En liten detalj er at bilder i brødtekst godt kunne blitt introdusert litt tidligere, og hyperlenkene kunne godt ha åpnet seg i en ny side. Det er også flott å se at fotograf er kreditert i alle bilder, og at bildetekster er lagt inn noen steder. Saken kunne blitt gjort enda mer lettlest dersom det var lagt inn underoverskrifter underveis, men oppbruddene med relevante bilder gjør at det likevel går greit. Alt i alt er dette en så god sak at jeg innledningsvis trodde den var skrevet av en profesjonell.

 

Det er ingen tvil om at her er det gjort mye riktig, for denne saken er en av de mest leste sakene fra lokallag i perioden. Gratulerer med en flott nettsak som virkelig viser hva lokale bygdekvinner kan få til på nett!

 

Hederlig omtale

I tillegg til vinnerartikkelen fra Skatval ble vi så glade av å se de gode bidragene fra resten av landet, og vi ønsker her å trekke frem tre andre lokallag som fortjener hederlig omtale for sine artikler: Kinsarvik, Råde og Eidsbygda.

 

Midt i blinken

Denne saken av Eidsbygda i Møre og Romsdal er ordentlig morsom og smart skrevet. Saken fortelles som en historie man virkelig blir dratt inn i, fra den vittige overskriften til de godt plasserte bildene underveis i brødteksten.



Skjermbilde av saken "Midt i blinken" av Eidsbygda Bygdekvinnelag.

Det første bildet er tøft, men kunne vært beskjært litt mer slik at menneskene i situasjonen trekkes mer frem. Ellers er bilde nummer to i karusellen også et svært godt og artig bilde, og kunne gjort seg som første bilde i saken. Bilde nummer tre i karusellen kunne også gjort seg i brødteksten, da det godt viser hva som skjer i dramaturgien i saken. Det hadde vært flott om man neste gang husker å kreditere fotografen under bildene, og kanskje legge inn flere forklarende bildetekster til bildene i brødteksten og undertitler underveis, slik at historien blir bundet sammen i enda større grad. Det er heller ikke nødvendig med helt så mange stikkord knyttet til saken.

 

Kakebildet i saken ble også en liten favoritt her. Kaken med skyteskivemotiv er morsom, og trekker inn det mer typiske bygdekvinnete i aktiviteten. Det var et godt grep å gjenbruke bildet både i bildekarusellen og i slutten av brødteksten. Det ble en flott avrunding av saken sammen med avslutningssetningen: «bare for moro skyld!» Vi sitter igjen med inntrykket av at lokallaget har hatt det veldig gøy. Dessuten er saken et godt tips til aktivitet i lokallaget!

 

Myteknekking i Råde Bygdekvinnelag

Råde Bygdekvinnelag i Østfold har laget en artikkelserie der de knuser myter om hva en bygdekvinne er, som en del av en vervekampanje i lokallaget. Vi har vurdert helheten til de fire artiklene sammen, og må først og fremst trekke fram at dette er en enormt god idé. Faktisk er den så god at Norges Bygdekvinnelag har tjuvlånt ideen videre. Tusen takk for inspirasjonen!

 



Skjermbilde av én av sakene i vervekampenjen til Råde Bygdekvinnelag. 

 

Overskriftene er fangende, og det er tydelig at ingressen vil noe. Tekstene er korte og konsise med hyperlenker videre til relevante sider og saker. Overskriftene er gode og morsomme, og et par av bildene og illustrasjonene er veldig gode. Særlig bildet til den første saken er godt. Bildene bør dog krediteres, og det er kanskje ikke nødvendig å bruke like mange stikkord som i de siste sakene.

Artiklene forteller en historie om hva vi kan tilby hver gang, og totalt dekker de alle de sentrale temaområdene til bygdekvinnelagene og trekker delvis inn hva laget driver med. Henvisninger til konkrete aktiviteter i laget kunne gjerne vært enda flere. Oppfordringen om å få med seg den siste artikkelen laget har publisert på nettsiden sin, var veldig god, og for en sak med så god spredning er det viktig for å få folk til å bli lenger på nettsidene. Det er tøft at Råde har satset saksorientert og nytt på en så innarbeidet organisasjonsting som verving. Vi ser at damene kjenner organisasjonen sin godt, og har glimt i øyet. I det hele tatt er dette en flott kampanje.

 

Frå Dale til Ytre Hebridane

Frå Dale til Hebridane er en artikkel om et inspirerende foredrag om ull og strikking i Norge og Norden, holdt i Kinsarvik, Hordaland. Det som virkelig slår oss med artikkelen «Frå Dale til Hebridene» er at overskriften, ingressen og topp-bildet hver for seg er flotte, og sammen utgjør de en vakker start på en artikkel som gjør oss nysgjerrig. 



Skjermbilde av den vakre saken til Kinsarvik Bygdekvinnelag. 

Ellers er teksten skrevet på herlig nynorsk, og det er gode hyperlenker i teksten. Disse er også lenket inn som en del av teksten. Veldig bra! Teksten er dessuten et eksempel på at en sak ikke trenger å være veldig lang for å være god. Det er forbedringspotensiale på å kreditere fotograf, og teksten kunne nok tjent på å være litt mindre referataktig, gjerne med oppbrudd med mellomtitler. Likevel er dette en sak som alt i alt er veldig god. Godt jobbet, Kinsarvik!

Konkurranse om årets beste nettsak 2019
  • I januar og februar konkurrerte lokallagene i Norges Bygdekvinnelag om prisen for årets beste nettsak 2019. 
  • Elementene som ble særlig vektlagt var kreativitet i tittel, ingress og topp-bilde i nettsaken. 
  • Førstepremien er en gratisbillett til Inspirasjonsseminaret 2019. 
Bli medlem