Nye trender i skisporet - Briochestrikk for smarte bygdekvinne-hoder

Brioche-strikk ser kanskje komplisert ut? Vi lover deg - det ER komplisert! Men det er også kjempeartig, kult og inspirerende å prøve seg på noe nytt.

I helga møttes bygdekvinnene på Skatval på skihytta i Klempen for å lære kunsten. Strikkekongen Lars Lothe, fra Stjørdal, bidro med kyndig veiledning og inspirerende nytt fra internasjonale strikkemesser. 

Resultatet blir kanskje ny lue-mote i skisporet på Skatval?

 

Brioche-strikk - hva er det?

Lurer du på hva brioche-strikk er? Da hadde du hatt utbytte av å være med Skatval bygdekvinnelag på helgekurs i Brioche-strikk sist helg. I denne artikkelen kan du lese litt om hva vi i Skatval bygdekvinnelag har lært om denne teknikken.

Lars Lothe fra Stjørdal var leid inn som kursholder. Lars begynte å strikke da han var 6 år. I voksen alder har han fortsatt interessen for strikking og har blant annet deltatt på flere internasjonale strikkemesser og jobbet i strikkebutikk hos Jens Hoff i Trondheim. Ved flere anledninger har han truffet Brioche-dronninga Nancy Marchant. Hun har skrevet flere bøker brioche-teknikken. Se mer om og bøkene hennes her: http://www.adlibris.com/no/sok?filter=author%3ANancy%20Marchant

Lars var også med oss på strikketreff i Skatval bygdekvinnelag i april i 2018. Veldig inspirerende og artig kveld, så forventningen til helgas kurs var høy!

Lars skuffet ikke. Kursdeltagerne fikk starte opp med legge opp masker på en rundpinne. Brioche-strikk på rundpinne er enklest til å begynne med. I den grunnleggende Brioche-teknikken strikker en med 2 farger, men med en farge i gangen. Hver omgang strikkes to ganger, først i grunnfargen og så med en runde med bakgrunnsfargen. På det viset bruker en litt mere tid enn ved vanlig strikk. Resultatet ser ut akkurat som to-farget patent, men er altså en annerledes teknikk.

Etterhvert som teknikken begynte å sitte i fingrene, så fikk vi prøve oss på økninger og fellinger etter en lue-oppskrift fra Katrin Schubert design; «Ligura».  Det er økningene og fellingene som gjør Brioche til en unik teknikk og som gir langt flere muligheter enn to-farget patent. Du kan kjøpe mønster til Ligura-lua på https://www.ravelry.com/

 

Det ble til mange artige og unike, men halvferdige strikkeluer i Brioche-strikk denne dagen. Her ser du et par eksemplarer....

  

Foto: Eva Dybwad Alstad

Vi håper luene blir ferdig før snøen forsvinner i Klempen skianlegg!

 

Hva trenger du for å strikke «Ligura»-lua?

I følge Lars Lothe trenger du dette hvis du skal strikke ei lue i Broiche:

- liten rundpinne 40 cm og strømpepinner i 3,5 eller 4

- 2 nøster garn (ca 100 m pr nøste) i kontrastfarger som passer til p 3,5/4. Gjerne noe mykt garn som passer til lue. 

- Godt humør og tålmodighet.»

 

Modeller i Lars Lothe sin kolleksjon

Lars viste oss også flere plagg han har strikket i denne teknikken de siste årene. Her for viderekommende, et nydelig sjerf og en stilig ponsjo:

       

Foto: Eva Dybwad Alstad

 

Favoritten er  en genser etter mønster fra Stephen West.




Detaljbilde av genseren til Lars Lothe. Strikket i Lettlopi. Fine farger synes vi! Foto: Eva Dybwad Alstad

Se flere bilder av denne modellen her: https://www.ravelry.com/patterns/library/briyoke-2

 

 

Fortsatt nysgjerrig på hva brioche-strikk er?  

Du finner mange fine bilder av broichestrikk på Instagram, sjekk #briocheknitting, eller på pintrest; sjekk: https://no.pinterest.com/pin/337910778260974977/?lp=true.   

.   

 

 

 

Bli medlem