I september inviterte bladet Familien og Norges Bygdekvinnelag til lefsekonkurranse. Vi skulle finne Norges beste lefseoppskrift. Da fristen utløp, var det kommet inn en betydelig mengde med oppskrifter. For å komme til finalen måtte oppskriftene være godt forklart og målene nøyaktige. Her var det ikke nok å ha «til passelig med mel». Når Familien skal trykke oppskriftene, skal det være ei lefse du skal ha lyst til å prøve deg på.
Skryt til finalistene
Bygdekvinnene i Bjørgum er dyktige lefsebakere og sa ja på strak arm, da de ble utfordret til å bake ut de seks finalelefsene. Før den store bakedagen var alle de seks finalistene kontaktet for å finne ut hvordan lefsene skulle bakes ut for å få det beste resultatet. Noen av bygdekvinnene hadde kontakt med sin finalist mens lefsene ble bakt ut, der bilder fra bakingen ble delt via MMS. Nye vennskapsbånd ble dannet denne dagen. Rundt bordene vanket det skryt til de seks lefseemnene. De var alle gode å jobbe med.
Juryen smakte seg fram til vinneren
Etter endt lefsebaking, ble de seks bidragene forsiktig pakket ned i en frysebag og fraktet over fjellet til Oslo. Under 24 timer senere trådte juryen sammen. Førsteplassen gikk til Suldalslefsa og innsender Inger Apeland, mens Nordlandslefsa til Inger Aamodt tok en sterk andreplass. Oppskriftene på begge lefsene finner du gjengitt her. De andre lefsene i finalen fikk hedelig omtale av juryen: Sunnmørslefse, Farmors gode ostelefse, Tjukklefsa ‘na Johanne og Potetlefse fra Hadeland.
Her er finalistene
De seks lefsene som ble valgt ut til finalerunden er alle helt fantastisk velsmakende lefser. Her kan du finne oppskriftene om du vil prøve å bake dem selv:
Alle foto: Kaisa Tiivel
Vinner: Suldalslefsa, innsendt av Inger Apeland.
Andreplass: Nordlandslefsa, innsendt av Inger Aamodt
Sunnmørslefse, innsendt av Anne Lise Høvde
Farmors beste ostelefse, innsendt av Sonja Iversen
Tjukklefsa 'na Johanne, innsendt av Rennebu Bygdekvinnelag
Potetlefse fra Hadeland, innsendt av Marit Skjaker Morstad