½ liter kulturmelk
½ liter h-melk
¼ kilo smør (setertype)
¼ kilo lys sirup
6 teskjeer hornsalt
3 teskjeer bakepulver
1,5–2 kilo hvetemel
Fyll:
1 kilo smør (setertype)
7-8 hekto fin farin
1 liten teskje kanel
2 hekto revet Innherredsost (Bestemorost er også fin)
Disse lefsene smører jeg alltid på den stekte siden.
Smelt smør og sirup og avkjøl. Hell melka i en stor bakebolle. Rør ut hornsalt i melka og la hvile i fem minutter (det vil ese en del).
Ha bakepulveret i melet. Rør to kopper av melet ut i melka (dette for at smøret ikke skal danne klumer i den kalde melka).
Rør ut smør/sirup blandingen i melka. Rør så i hvetemel til deigen har konsistens som en fin bolledeig.
Ta hvetemel på bordet og lag emner, cirka seks centimeter lange. Sett emnene kaldt med plast over i cirka to timer. Da blir den lettere å kjevle ut.
Bruk hvetemel til utbaking.
Sett takka på 7
Ha mer mel på bordet, klapp emnet litt ned, ta litt mer mel på emnet og kjevle ut. Snu leivene to til tre ganger under utkjevlingen. Leiven skal være tynn. Siste gangen du snur skal det ikke være mer mel under leiven. Legg leiven på takka - skal bli små blærer på leiven og stekesiden skal ha en fin farge. Dette går veldig fort.
Legges mellom to gaskluter med plast utenpå den igjen. Dette for at lefsa skal holde seg myk, mens fyllet lages.
Til fyllet skal smøret være noe mykere enn romtemperert. Rør smør og fin farin lyst og luftig. Tilsett kanel og revet ost og pisk videre til en fin krem. Smør lefsene mens de er lunkne. Smør langs midten av lefsa slik at når kantene brettes inn fra siden, så dekkes fyllet. Smør litt fyll på en av sidene, legg sammen til en fin firelags lang leiv.
Legges i plastpose og fryses med en gang. Jeg legger to leiver i posen. Skal være så lite luft som mulig i posen. Kan oppbevares i tre til fire måneder i fryseren. De tiner lett i plast på kjøkkenbenken.