Vardal bygdekvinnelag ønsker å bli mer synlige i lokalsamfunnet, og 11.mai, på Frivillighetsdagen, er det en god mulighet for dette. Da er det stands i storgt., men nytt av året, er Kul tur i Bakgårdene i Gjøvik. Her vil VBK få anledning til å vise seg fram. Vi søker om kr 2000,- til markedsføring, og skal lage tradisjonsmat. F.eks. stille med takke for å bake lefser, ev. flatbrød. Smaksprøver på byggrynskrem med rød saus, er en fin måte å få innbyggerne til å få øynene opp for nettopp bygg.
Vi har nå hatt verveuke, men fortsetter dette arbeidet.
16-17.mars er det årsmøte i OBK på Gomobu, vi sender 4 representanter.
I høst startet Gjøvik Kommune et prosjekt i Drengestua for 8 innvandrerkvinner., Leder for opplæringen, er Anna Østerberg. VBK har fått spørsmål om å hjelpe til fra mars. Da står hekling/strikking på agendaen 4 torsdager, tidspunkt 1130-1430. Leder tar imot og videresender navn på interesserte. I april skal laget besøke Semb gård på Biri. Disse 8 kvinnene har mulighet til å bli med dit.
Nå ble vi presentert for kveldens foredragsholder, Kari Nordal. Hun er medlem av Torpa Bygdekvinnelag, og sammen med noen fra dette laget, har hun skrevet bok; Mat med Bygg- Tradisjon og Nåtid. Hun kunne fortelle at bygg er den eldste kulturplanten som fortsatt er i bruk. I Midt-Østen er det funnet 10 000 år gammelt pollen. Bygg kan dyrkes opp til 70 gr Nord, og til 800 m.o.h.I 1870 hadde vi 30000 kverner i Norge. I 1970 var det 300 møller her til lands, dette går stadig nedover. I Torpa finnes ennå Grønvold Mølle. I boka er det, i tillegg til historien, en mengde oppskrifter der bygg er hovedingrediens.
Etter foredraget var det servering. Kveldens vertskap, Blomhaug/Vindingstad, tok utfordringen, og vi fikk nydelig mat og kaker basert på bygg. Oppskriftene var hentet fra boka Mat med Bygg.
Til slutt tradisjonell utlodning, og medlemmenes 5 min., var i kveld ved Anne Dahl. Hun leste "Vinterdrømmer".
Leder avsluttet kvelden med et dikt til ettertanke; "Det edlaste i deg".
Ref.
RE