"Dyrk selv" gruppens augustmøte.

"Dyrk selv "gruppens augustmøte hadde vi hos Grethe.

August møte i Grethes Hage

Augustmøte i « Dyrk selv « gruppen gikk til Grethes  rikholdig og vakre hage.  Adkomst til huset var omkranset av mange ulike rhododendron typer, og en flott syrinhortensia i full blomst, og et flott hjertetre.

 

 

 

 

Ved siden av inngangsdøren hang hvitløken til tørk.

Fra terrassen hennes så vi ned på en spesiell, kjøkkenhage. Grethe forteller at det var barn og barnebarns tidligere fotballbane som hadde gjennomgått en stor forandring.  8 pallekarmer som nå var fulle av markens grøde, omkranser en liten koselig uteplass. Helt perfekt til å sitte og meditere over livet og  ta en liten pause i hagearbeidet. Grethe forteller at arbeidet startet for tre år siden, og at hun har gjort alt selv. Imponerende. Pallene står på grus og rundt er det lagt stein

 Terrassen til Grethe var også spesiell. Opp av terrassen vokste det to kjempestore Agnbøk, de var virkelig majestetiske. De er rundt 30 år gamle, og ble fraktet hjem i bagasjerommet på bilen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ved en av uteplassene i hagen hadde hun druer. Her lar vi Grethe selv fortelle « Vinstokken heter Foch og ble anskaffet i et møte med professor Bjarne Ljones på Ås i 1982. Jeg beskjærer ned til «beinet» hvert år ved juletider. Årsskuddene (som gir frukt året etter) vokser 8 - 10 meter hver sommer. Fjernes eller klippes inn til  8 -10 knopper hvis du vil ha nye fruktgrener. Kommer med drueklaser innerst ved stammen og trimmes ned til to blader utenfor siste klase». Den gir mye druer som blir til saft og til rødvin.

Lenger ned i hagen går vi forbi en vegg full av store fine avlange tomater . San Marzano, forteller Grethe, er en type plommetomater som blir 8 – 10 cm lange. Mye kjøtt, men ikke så søte, veldig gode til supper og sauser. De har en tendens til griffelråte, men det berges av eggeskall.

Så kom vi ned til kjøkkenhagen og pallekarmene. Her lar jeg Grethe overta selv: «3dje året med pallekarmer, det har vært bratt læring og veldig gøy. Startet friskt med alt jeg hadde lyst på. Siden har jeg blitt kjent med både skadedyr og rådyr. Kål ligger tynt an til neste år. Nabolagets rådyr elsker mine pallekarmer. I år tok de tomat! Det styrker meg i troa på at de tar alt bare det er smått nok! Samme med agurk og alt som er under 3 cm. Bladverket på stangselleri, persillerot og pastinakk har de hittil ikke rørt. Ikke månedsjordbærene heller. Bønner og erter slenger jeg et nett over.» (Elektroimportæren på Billingstadsletta har perfekte plastrør for himling over pallekarmer.)  

«Når det gjelder fluer så tok jeg sjansen på løkflua i år selv om det er vanskelig å få dekkinga tett nok. Den  tok sjalottløken men ikke salatløken. Samplanter løk med gulrot til neste år. Grønnkål må jeg ha, men den skal få stå i bed sammen med hvitløken til neste år».

Bønner:De italienske Borlotti bønnene er en bondbønne med et vakkert stripete mønster i hvitt og burgunder. Bønnene mister dessverre fargen i forvellingen, men de er gode og vakre der de henger på stengelen! De finns i to varianter. Buskvarianten heter Flambo og den lange stangvarianten heter Fuoco. For tidligere start kan de få en kort forkultur inne, men de som ble sådd direkte ultimo mai ble frodigere.

I pallekarmene er det en margert Kelvedon Wonder som høstes ung og har supersøte erter (skolmen er også god). Sukkerert Grijze Roodbloeiende.

 Bondebønne (lav) Threefold White gir stor avling. Gir en kort forkultur for sikkerhets skyld, men noe er sådd direkte».

Etter omvisningen i hagen fikk vi en hyggelig kaffeprat innendørs. Da utvekslet vi erfaringer om oppbevaring av frø, at tomater når de blir modne og røde utskiller etylen, noe som bl.a. agurker er ømfintlig over. Det er vel og merke seg. Flere hadde erfart at det ikke ha vært så lett  å få fatt i frø til de vanlige norske slangeagurkene - Det var også interesse for  å dele kunnskap og lære med om fermentering og andre metoder for oppbevaring av grønnsaker. Det har vært varmt i sommer, og de som har små drivhus har erfart at temperaturen blir altfor høy for plantene. Unni kom med et tips, hvis en ikke ønsker å kalke vinduene, - skummet melk på sprayflaske - Et skikkelig kjerringråd!!  Vi ble enige om å hoppe over møte i september, men tar et oppsummerende møte i oktober. 

Bli medlem