Liv Grøtte viser fram sine vakre selbuvotter. Liv er en av stifterne av Selbu Husflidcentral, og er også aktiv i Selbu Bygdekvinnelag og har vært nestleder i sentralstyret i Norges Bygdekvinnelag. Foto: Annee Grøtte Viken
Liv Grøtte viser fram sine vakre selbuvotter. Liv er en av stifterne av Selbu Husflidcentral, og er også aktiv i Selbu Bygdekvinnelag og har vært nestleder i sentralstyret i Norges Bygdekvinnelag. Foto: Annee Grøtte Viken

Strikk selbuvotter til jul

En gjeng ildsjeler med Liv Grøtte i spissen har startet opp et nytt husflidutsalg i bygdemuseet i Selbu. Til jul deler de raust oppskriften til sine berømte selbuvotter, med en oppfordring om å ta frem strikkepinner og garn for å lage julegaver.

I Selbu Husflidcentral finnes et rikt utvalg av garn, votter og mye annet spennende som ivrige strikkere jevnlig leverer til butikken. 

Selve navnet Selbu Husflidcentral ble valgt for å vise at initiativtagerne ønsker å gå tilbake til tradisjonen. Framover vil de sammen dra igang mange morsomme aktiviteter rundt ull, garn og selbustrikk. De går heller ikke av veien for mer moderne strikk. På nyåret arrangerer Selbu Husflidcentral i samarbeid med Selbu spinneri ulldager. 

 

Oppskrift på damevotter nr. 18 Selbuvotter

(mønsteret finner du helt i slutten av denne artikkelen)

 

p= pinne

m = maske

omg = omgang

r = rett

vr = vrang

 

Materialer og pinner

For små damevotter: 2-tråds Gammelserie fra Rauma Ullvarefabrikk. Pinne nr. 2 – 2,5

For store damevotter: 3-tråds Strikkegarn fra Rauma Ullvarefabrikk. Pinne nr. 3,5

 

Framgangsmåte

Legg opp 44 m. fordelt på 4 p. Strikk 3 r. 1 vr., 27 omg og følg diagrammet for striper. (For smalere håndledd strikk 2 r. 2 vr.)

Strikk 1 omg. r.

Start mønsterstikking av vottbladet ved å følge diagrammet, ta samtidig ut 4 m., f.eks. 1 m. ved hver stolpe og 2 m. ved start på tommelkilen.

Øk med 2 m. hver 3. omg. som anvist i diagram for tommelkilen. Sett tommel, 11 m., på tråd etter 15 omg. Strikk en runde forsida og bakside før det legges opp 13 m. over tommelhullet, som anvist på diagrammet. Legg opp enkle løkkemasker med begge fargene. Følg fargene fra diagrammet. Ta samtidig inn 1 m. mellom tommel og stolpe hver omg. i 3 omg. Strikk vottbladet ferdig og fell tuppen ved å strikke sammen slik at stolpemaskene blir liggende øverst. Dvs. Løft 1. hvite m. til venstre for stolpemønsteret over til p. i høyre hånd, strikk 1 hvit m. fra vottbladet, løft masken fra høyre p. over den strikkede masken. Strik vottebladet med mønster, strikk sammen to masker slik at det ser speilvend ut i forhold til den først fellingen.

Gjenta fellingene på den andre siden av stolpen. Til slutt når det står igjen 1 m. mellom stolpene trekkes trådene gjennom alle 12 maskene. Tommeltupp felles likedan.

Ta opp maskene fra tommelhullet. Bruk én pinne til de som er på tråd og to pinner til maskene som skal plukkes opp på sidene og bak, fra vottbladet. Følg mønsteret og strikk tommelen ferdig.

Fest trådene og damp vottene godt. Bruk et fuktig klede for å unngå å svi ulla.

Lykke til!

Hjertelig hilsen 

Selbu Husflidcentral

 

Varier fargene

Fargene kan varieres i det uendelige. Mønsteret er også flott som lyst på mørk bunn. Oppskriften er i garn fra Rauma, men det finnes flotte alternativer, blant annet har Hillesvåg flere.
 

Bli medlem