Det var et nydelig høstvær med klar luft og solskinn da rundt 60 representanter fra fylkesstyrene i Norges Bygdekvinnelag, Somalisk Kvinneforening, Kurdish Womens Rights i Norge og Rabea Kvinneforening samlet seg til organisasjonskurs på Thorbjørnrud hotell på Jevnaker forrige helg.
En organisasjon for fremtiden
Målet med samlingen var å styrke vår kompetanse på hvordan bygge gode organisasjoner og rollen som tillitsvalgt. Skal Norges Bygdekvinnelag framstå som en attraktiv organisasjon i årene fremover, må vi være gode på hvordan synliggjøre våre interesser og verdier og hvordan vi kan drifte og utvikle organisasjon. Et verv i bygdekvinnelaget skal være moro og gi læring for livet.
Etablering av Organisasjonsskolen
Norges Bygdekvinnelag har nylig utviklet kursopplegget «Organisasjonskolen» for å oppnå målet om at alle tillitsvalgte i lokallag, fylkesstyrer og sentralstyre skal gjennomføre organisasjonsopplæring.
På samlingen ble kursopplegget prøvd ut i praksis slik at tillitsvalgte i fylkesstyrene kan motivere og markedsføre dette overfor egne lokallag. Organisasjonskolen er delt inn i ulike temaer med videoforedrag og med påfølgende oppgaver og diskusjonspunkter.
Inkludering
Norges Bygdekvinnelag ønsker å være en inkluderende organisasjon der alle skal kjenne seg velkomne, uavhengig av bakgrunn. Det var derfor ekstra hyggelig at flere av minoritetsorganisasjonene i Norge som Somalisk Kvinneforening, Rabea Kvinneforening og Kurdish Womens Right i Norge var blant deltakerne. Arbeidet med inkludering må speiles i hele organisasjonen, og en måte å gjøre dette på er å bli kjent og utveksle erfaringer på samlinger som denne.
Fereshteh Golparvar fra Kurdish Womens Rights uttrykker det slik:
Jeg som leder for en kurdisk kvinneorganisasjon og som jobber med innvandrerkvinner tenker at det er fint for oss å bli kjent med norske kvinneorganisasjoner, utveksle erfaringer, lære om norsk organisasjonskultur og hvordan vi kan samarbeide i framtiden.
Det er veldig fint at vi blir kjent med hverandre. Vi jobber med samme sak, og vi har felles verdier. Det er viktig at vi får kunnskap om og erfaring med norske organisasjoner. Dette kan hjelpe oss i å utvikle våre organisasjoner også.
Dette er veldig nyttig for meg fordi jeg lærer hvordan jeg kan styre en organisasjon, hvordan rekruttere medlemmer, styre økonomien og gjennomføre årsmøter. Jeg har lært mye.
Nyttig læring om hvordan drifte organisasjoner
Kubra Ifzal fra Rabea Kvinneforening forteller at det har vært spennnende og lærerikt å delta på organisasjonskurset.
- Dere er flotte og bestemte kvinner. Dere er flinke til å organisere og styre tiden. Jeg har lært om gjennomføring av styremøter og om å sette grenser. Jeg har alltid ønsket å samarbeide med norske organisasjoner og lære om frivillig arbeid. Det er viktig at vi samarbeider og gir hverandre påfyll og at dere også kan lære noe av oss, sier Kubra Ifzal.
Vi kan lære av hverandre
Amal MMohamed fra Somalsk Kvinnersforening syns det var hyggelig å bli invitert.
- Dette er en måte å skape samarbeid med medsøstre som kanskje har vært i gamet litt lenger enn oss. En fin anledning til å bli kjent med andre som brenner for samme type saker som oss, inkludere folk og gi dem muligheter. Vi lærer av hverandre og sammen gjør vi en fabelaktig jobb, sier Amal Mahaed.
- For meg har det viktigste vært å komme sammen med kvinner fra en annen kultur. Det er første gangen jeg sitter sammen med kvinner fra Kurdistan, sier Sølvi Jødal, fylkesleder i Buskerud.
UNESCOs menneskebibliotek
Til samlingen var også Camilla Peace Sundvoll og Lise Mensner fra Norsk Folkehjelp invitert til å fortelle om sitt arbeid og hva de mener kjennetegner en inkluderende organisasjon. Her ga blant annet Marit Hernæs fra Asker og Bærums lokallag av Norsk Folkehjelp glimrende eksempler på hva inkludering kan handle om i praksis.
Denne seansen ble avsluttet med at deltakerne fikk møte og høre sterke historier fra personer fra Folkehjelpens menneskebibliotek støttet av UNESCO. Dette er et interaktivt bibliotek hvor «bøkene» er mennesker mange kan ha fordommer mot, og som man kan bli bedre kjent med gjennom deres egne fortellinger. For mange av bygdekvinnene var dette en sterk og flott opplevelse.