Ville vårvekster
Ville vårvekster
Granskudd
Granskudd
Ane Willmann
Ane Willmann

Vårens ville vekster

Visste du at... vårens rogneblad smaker mandeldråper? Vi skal blant mye annet lage Panna cotta av tjukkmjølk med uttrekk av rogneblader under kurset "Mat av ville vekster" denne helga.

Våren er en herlig tid for innhøsting og bruk av ville vekster til mat. Vi tilbyr nå kurs med tips om hva en kan spise, hvordan tilberede og litt om foredling og konservering. Valsøyfjord Bygdekvinnelag og prosjektet "Bygda i bevegelse" samarbeidet med Norsk Vandrefestival om denne spennende turen inn i vårt ville spisskammer. 

Våren er en herlig tid for innhøsting og bruk av ville vekster til mat. Kurset hadde gode tips om

  • hva en kan spise,
  • hvordan tilberede og
  • ​litt om foredling og konservering.

Ville vekster. Som skvaldrekål, brennhuttu, løvetann, granskudd, tang.

Kurset foregikk i Halsa. Vi startet med litt teori og et lite måltid og gikk deretter ut på sanketur i fjæra, skogen og langs åkerkantene. Siste del av dagen var vi på skolekjøkkenet hvor vi tilberedet det vi hadde sanket og avsluttet med felles måltid til slutt.

Ane Willmann var hovedansvarlig for det faglige innholdet. Fullbooket kurs og vel så det med herlige deltakere og stort engasjement! Mange smaker og en spennende meny som imponerte kursdeltakerne, for som noen sa: - Hadde ikke trodd det skulle bli så mye godt, smakfullt og lekkert! Mat av ville vekster er kulturarv, næringsrikt, viktig og morsomt! 

 

Bygda i bevegelse

Som en videreføring av «Bygdekvinnelaget åpner bygda», fikk Norges Bygdekvinnelag også i 2015 penger fra Gjensidigestiftelsen til «Bygda i bevegelse» som er navnet på prosjektet som også varer i 2016 og 2017. «Her vil vi oppmuntre folk til å ta i bruk perlene i nærmiljøet», sier prosjektleder Anna Villa i NBK.

Vi har kort veg til naturen og kan nyte godt av nærområde til å drive fysisk aktivitet.  Mange bygder er godt tilrettelagt med stier, bål- og rasteplasser og muligheter for fiske og sanking av det naturen har å by på. Lokallaga oppfordres til planlegging og gjennomføring av fire åpne turer i løpet av året.
4 årstider – 4 turer, Turene skal være åpne for alle, og de skal: 

ta utgangspunkt i bygda,

være et lavterskeltilbud der målet er å få med gamle, unge og tilflyttere,

ha kurs i utemat på minst to av turene, og sanking/høsting som en sentral del av turopplegget.

Matlaging med naturen som ramme er en viktig del av prosjektet. Bygdekvinnelaget vil sunn, fristende turmat som gir kroppen påfyll av energi og riktige næringsstoffer. Å lage mat sammen ute vil også gi samhold mellom generasjoner der en får gleden av å lære av hverandre.

Bli medlem