Nå eller aldri, tenkte kvinnestipendvinner Cecilie Grønli da hun søkte Fredrikstad kommune om å få leie Solhaug gård. Leirstedet, som tidligere har vært feriekoloni og et yndet sted for klasseturer og skoleavslutninger, skal atter gi barn og unge trygge og gode opplevelser i naturen.
VILLE REDDE SOLHAUG
Dessverre har stedet de siste 15 årene stått ubrukt og blitt dårlig ivaretatt, og forfallet har etter hvert blitt betydelig.
- Jeg kunne ikke stå og se på at Solhaug forfalt, så jeg bestemte meg for søkte kommunen om å få leie stedet, forteller Cecilie Grønli.
43-åringen la frem sine planer om å starte opp feriekoloni, kursvirksomhet, aktivitetsløype og helgeavlastning på Solhaug, og Fredrikstad kommune besluttet at hun skulle få leie stedet.
Foruten hjelp fra kommunen til å få på plass nye vann- og avløpsrør, er det Cecilie som nå skal gjøre jobben med å sette i stand Solhaug og utvikle gode aktivitetstilbud for barn og unge.
INITIATIVRIK
Helt uten erfaring i å starte opp noe nytt er ikke Cecilie. I 2002 åpnet hun sin første gårdsbarnehage med ganske så tomme hender og en stor porsjon vilje. Det krevde knallhard jobbing for å få barnehagen til å gå rundt de første årene, men i dag har virksomheten vokst til tre naturbarnehager i Fredrikstad. Hun liker rollen som igangsetter, og etter fem år i Forsvaret har hun lært seg stå i de avgjørelsene hun tar, både de gode og de dårlige. Derfor er det med iver Cecilie nå er i gang med å vekke liv i Solhaug.
- Hva betyr det for fremdriften i prosjektet ditt at du vant Bygdekvinnelagets kvinnestipend i år?
- Jeg søkte på stipendet for å realisere en aktivitetsløype jeg planlegger å bygge i skogen rundt Solhaug. Løypa vil være tilgjengelig for alle og har mye å si for det totale tilbudet jeg ønsker å skape. Stipendet på 40 000 kroner gjør at aktivitetsløypa kan stå ferdig allerede i juni 2016, så det er jeg takknemlig for, sier Cecilie.
BEGRUNNELSE FOR TILDELING AV ÅRETS KVINNESTIPEND:
Hvert år deler Norges Bygdekvinnelag ut et Kvinnestipend på 40 000 kroner til en kvinne som gjør en særlig positiv innsats for aktive bygdemiljø og levende bygder, for eksempel gjennom en gründeridé som skaper flere arbeidsplasser og vekst, eller gjennom etablering av en felles møteplass i bygda.
Vi har fått inn gode søknader til årets stipend. I anledning Friluftslivets år og vårt nye prosjekt Bygda i bevegelse, har det i vurderingen av søknadene denne gangen særlig blitt lagt vekt på tiltak som oppfordrer til og tilrettelegger for fellesskap og fysisk aktivitet ute i naturen.
Det gjør årets kvinnestipendvinner , Cecilie Grønli, til gagns! Hun er opptatt av at barn og voksne skal ha muligheten til å utfolde seg utendørs, og er nå i gang med å puste nytt liv i det som tidligere var Fredrikstad feriekoloni, hvor hun allerede er i gang med å bygge aktivitetsløype i skogen, etablere helgeavlastning og familieaktiviteter.