Vervevinnere: Trine og Heidrun fra Bærum Bygdekvinnelag serverer byggrynsgrøt og skaper god stemning under Såfrøaksjonen 2015. Foto: Helle Cecilie Berger.
Vervevinnere: Trine og Heidrun fra Bærum Bygdekvinnelag serverer byggrynsgrøt og skaper god stemning under Såfrøaksjonen 2015. Foto: Helle Cecilie Berger.

Årets vervevinnere

Bærum Bygdekvinnelag har vervet 23 nye medlemmer og er vervevinner 2015.

Beste vervevinner i antall nye medlemmer vant 5 000 kroner. Det samme gjorde beste vervelag i prosentvis vekst. I år ble det Tenor Bygdekvinnelag fra Østfold, som har økt medlemsprosenten med imponerende 75 prosent. Vi gratulerer!

For å lære mer om hvordan verve medlemmer, har vi tatt en prat med leder i Bærum Bygdekvinnelag, Trine Amalie Sjøvold. Hun forteller at nøkkelen bak suksessen var å invitere til et åpent informasjonsmøte. 

Før møtet hadde lokallaget 38 medlemmer. I dag er medlemstallet økt til 60. 

VISTE FRAM DET VI HAR TIL FELLES

Invitasjonen Trine sendte ut, viste Bygdekvinnelagets bærebjelker: kvinneliv, matkultur, miljø og samfunnsliv.

Under informasjonsmøte benyttet Trine anledningen til å kverke mytene som finnes om organisasjonen vår. 

– Mange har mer til felles med Bygdekvinnelaget enn de er klar over, sier hun.

Informasjonsmøtet ga Bygdekvinnelaget muligheten til å vise fram lagets engasjement og samtidig høre ønsker til aktiviteter.

LOKALPRESSEN ER VIKTIG

Trine jobbet målrettet med å nå potensielle medlemmer med invitasjonen til informasjonsmøtet. Først fikk kvinnene i andelslandbruket på Øverland tilsendt invitasjon. Deretter ringte hun en journalist i Bærumsavisen. Den lokale avisen har skrevet om Bygdekvinnelaget flere ganger, og avisen deles ut gratis til alle Bærums husstander. Journalisten skrev en helsides artikkel om informasjonsmøtet.

– Lokalpressen er gull verdt. Vis lokalpressen hva dere gjør og hva dere har gjort, og fortell dem at dere er en del av bygdekulturen, oppfordrer Trine til andre lokallag.

KJEMPER FOR JORDVERN

Før møtet hadde Trine laget en plakat med en liste over myter hun ville til livs om Bygdekvinnelaget. 

Myte nummer én var at du må komme fra eller bo på gård for å være med i Norges Bygdekvinnelag. Trines motto er at bor du ikke i byen, er du bygdekvinne. Neste myte er at Bygdekvinnelaget er et møtested der damer på bygda treffes for å prate og drikke kaffe. Bygdekvinnelaget står for så mye mer, for eksempel jordvern.

– Politikerne i Bærum sier at de vil verne dyrkbar mark, men så blir det som med stabbursmusa, de tar en bit her og en bit der, forteller Trine.

Nå som Bygdekvinnelaget i Bærum har fått et større medlemstall i ryggen, er det lettere å bli hørt.

LØFTER FRAM KVINNELIGE GRÜNDERE

Kvinners muligheter og levekår er også en bærebjelke i Bygdekvinnelaget.

– Vi løfter hvert år frem en lokal kvinnelig gründer for å vise at det gror lokalt, sier Trine.

På informasjonsmøtet ble de fremmøtte oppfordret til å stille spørsmål og fortelle hva som var viktig for dem. Et levende lag må kunne tilby det medlemmene er opptatt av og interessert i – laget må se framover.

BALANSEGANG MELLOM NYE OG ELDRE MEDLEMMER

Trine har tenkt mye på at det må være en balansegang mellom nye og eldre medlemmer.

– På møtet skrøt jeg uhemmet av de eldre medlemmene våre som har vært medlemmer i 30, 40 eller 50 år. De har gjort mye og vært med på så mye, forteller Trine.

– For de eldre medlemmene er det sosiale nettverket viktig, og vi skal fortsatt ha de månedlige møtene. Samtidig har våre eldste medlemmer bidratt med så mye i så mange år. Nå er det på høy tid at yngre krefter overtar for å drive laget framover.

Lederen i Bærum Bygdekvinnelag er opptatt av at de eldre i laget må tåle at laget utvikles og endres etter yngre medlemmers ønsker og behov, det er de som er framtiden.    

DE NYE MEDLEMMENE ØNSKER Å LÆRE HÅNDARBEID OG MATLAGING

I en kommune med yrende foreningsliv finner Bygdekvinnelaget sin plass som tradisjonsbærer av matkultur og håndarbeid.

– Unge mennesker med familie er travle og plukker ut det de har lyst til å være med på. Vi kan ikke forvente at alle kan være med på alt, sier hun.

En aktivitet kan være hermetiseringskurs, ikke bare av frukt og grønt, men også av kjøttkaker. For travle småbarnsforeldre, som kommer rett fra jobben og skal videre til fotballtrening, må det være enklere å stikke hånden inn i skapet for å hente et glass kjøttkaker enn å ta ut frosne kjøttkaker fra frysen – mye bedre smaker det også. Interessen for å lage mat fra bunnen av omfatter også å lage saft, syltetøy og gelé av produkter fra egen hage eller fra naturen.

– Travle liv og tradisjonskost passer godt sammen, mener Trine.

Flere meldte på informasjonsmøtet at de ønsket lære å sy og strikke.

– På skolen lærer de ikke å sy og strikke lenger, derfor kommer de til oss, smiler Trine.

VI HAR MYE KOMPETANSE I MATLAGING OG HÅNDARBEID

De godt voksne medlemmene sitter inne med mye kompetanse i matlaging og håndarbeid som de kan formidle til de yngre.  Dermed har de muligheten til fortsatt å være en aktiv del av laget uten å måtte tilbringe kalde timer på et julemarked. Alle har noe å hente og alle har noe å bidra med, uansett alder.

På informasjonsmøtet var det mange interesserte da Bygdekvinnelaget inviterte til ramsløktur. Til sammen arrangerte lokallaget tre sanketurer med god fangst i år.

 

Invitasjon til informasjonsmøtet

Her er spørsmålene Trine Amalie Sjøvold stilte i invitasjonen til informasjonsmøtet for å vise hva Bygdekvinnelaget er opptatt av:

- Mener du det er viktig å ta vare på matjorda?

- Er du opptatt av at barn skal lære å lage sunn mat selv?

- Vil du lære mer om hvordan vi kan utnytte gratis ville vekster?

Bli medlem