Kirsti Sæter i Litteraturfest Røros deler tips til sommerbøker. Illustrasjonsfoto: Flickr/Hazel Maria
Kirsti Sæter i Litteraturfest Røros deler tips til sommerbøker. Illustrasjonsfoto: Flickr/Hazel Maria

Tips til gobok i sommer fra Litteraturfesten i Røros

Litteraturfest Røros er kanskje Norges koseligste litteraturfestival. Verdensarv, et hyggelig sentrumsmiljø, god lokal mat og drikke, nærhet til naturen og intime lokaler gjør Litteraturfest Røros til et arrangement utenom det vanlige.

Det er ordene Kirsti Sæter bruker når hun skal beskrive "Litteraturfest i Røros". Lederen for litteraturfesten forteller om kjente og kjære forfattere og kunstnere som kommer til Røros og bidrar med verdifullt kunstnerisk og kulturelt påfyll. 

I 2021 arrangeres Litteraturfest Røros fra 26. til 29. august. Informasjon om festivalen finnes på litteraturfest.no, samt på sosiale medier som facebook og instagram.

- Det er hyggelig for oss å kunne inspirere bygdekvinnene med bøkene til noen av forfatterne som har besøkt oss de siste årene, sier Kirsti Sæter.

 

Her er de tre bøkene hun anbefaler som god sommerlektyre:

Kjell Aukrust. En biografi. Sigmund Løvåsen, 2020

Sigmund Løvåsens biografi om multikunstneren Kjell Aukrust er interessant lesning. Forfatter Løvåsen besøkte oss i 2020. Han fortalte om biografien og arbeidet med den. En biografi som gir oss innblikk i en kunstner mange forbinder med Flåklypa og Flåklypa Grand Prix, men som ung gutt starta med tegninger i Nationen og Alvdals-trilogien «Simen», «Bonden» og «Bror min». Løvåsen tar oss med fra barndommens guttestreker i Alvdal til Aukrusts status som en feiret og folkekjær forfatter. Også den såre etterkrigsperioden i Aukrusts liv, som han selv ikke ville snakke om, er respektfullt omtalt av Sigmund Løvåsen. Aukrust var en gutt, en bygdegutt hele livet. Det har Løvåsen fått fram i sin biografi som både er morsom, sprudlende og alvorlig.

 

Veien hjem, Linda Erlien Borren, 2018.

Da Linda Erlien Borren i 2016 stod foran et livsvalg, tok hun bena fatt og gikk de 13 milene fra Trondheim til hjemgården Borren i Hessdalen.  Turen ble til boka «Veien hjem», ei bok om lengsel, røtter og arv.

Etter å ha levd et urbant liv i Trondheim i noen år, får forfatteren tilbud om lærerjobb i hjemkommunen Holtålen. Odelsjenta må ta et valg: Kan hun ta over og drive fjellgården Borren slik generasjoner har gjort før henne eller skal hun velge bort familiens livsprosjekt? Linda bestemmer seg for å gå den lange veien hjem – i håp om at tankene skal klarne og at målet for vandringen skal gi henne svar.

Refleksjoner rundt landbrukspolitikk og -historie flettes inn i tankevandringene og setter forfatterens personlige livsvalg inn i en større sammenheng. 

 

Enkepalasset, Anne Nyheim, 2020

«Enkepalasset» er Anne Nyheims debutroman. Boka handler om alle de ulike personlighetene som bor i bygården som kalles Enkepalasset. Anne skriver om annerledeshet og ensomhet, ufordragelige folk og det mørke i livet. Dette er ingen dyster roman – med et rikt språk beskriver hun hvordan små, tilfeldige møter i hverdagen kan få de utroligste ting til å skje.

Vi følger Vera, som flytter inn i Enkepalasset når hun blir forlatt av mannen etter flere tiårs ekteskap. Vera er en vanskelig person som ikke har lett for å få venner. I bygården flettes likevel livet hennes sammen med de andre beboernes liv, på godt og vondt.

Bli medlem