Blåbær
Blåbær
Blokkebær - skinntryte - mikkelsbær
Blokkebær - skinntryte - mikkelsbær

Ville vekster: Blåbær

Det skal være «tidenes blåbærår» i år. Selv nå i begynnelsen av september kan du finne mye fine bær. Blåbær inneholder masse antioksidanter, og den er helt gratis. Den koster litt arbeidsinnsats, men så får du frisk luft og mosjon på kjøpet.

Den enkleste måten å bruke blåbær på foruten å plukke rett i munnen, er å helle bærene i en skål og slå over melk – blåbærsoll. Bærene kan også syltes, saftes, røres, brukes til smoothie, desserter og kaker. Bærene kan også tørkes og brukes i kaker eller frokostblandinger. For noen tiår siden var det vanlig å lage rødvin av blåbær.

I en bok om vekster i Norge fra 1979 sto det litt nedlatende at mange likte blåbær, men at innholdet av vitamin C var heller begrenset. Senere har en kommet på at bærene inneholder mye av andre antioksidanter.

Medisinsk kan saft av blåbær eller te av tørkede bær brukes mot diaré. Uttrekk av blader kan brukes mot blærekatarr og betennelse i munnen. Blåbær kan også være virksom mot andre lidelser i mage og tarm, og ved å være antiseptisk og betennelsesdempende kan blåbær virke gunstig mot sykdommer i øyet, mot hudlidelser, allergier og betennelser.

Blåbær

Blåbær er en liten busk i lyngfamilien. Vanlig i det meste av landet og finnes ellers i Europa, Asia og vestlige del av Nord-Amerika. Den har grønne, kantete stengler og feller bladene hvert år. Bæret er farget tvers igjennom. Skinntryte (også kjent som blokkebær eller mikkelsbær) ligner blåbær, men har gjerne større bær som er bleke inni. Den har brune, vedaktige stengler, er gjerne en litt større busk enn blåbær, og bladene er større, rundere og mørkere grønne. Skinntryte er mindre populær enn blåbær fordi den smaker mindre, men kan godt spises.

Bli medlem