Vinsmaking

Det ble hyggelig stemning da medlemmer av bygdekvinnelaget og bondelaget var samlet på Raumergården hotell for å lære om vin.

Daglig leder og vinelsker Anita Brennmoen Aasland ønsket velkommen og holdt et humoristisk og engasjert kåseri om vin. Hun har spesiell kunnskap om viner fra Bordeaux i Frankrike. Det er et rødvinsområde med mange små produsenter. Det produseres også hvitvin i distriktet. Anita fortalte morsomme fortellinger om produsenter hun kjenner. Historisk har vindyrking hatt utfordringer med bekjempelse av pester og skadedyr. Det var regler for hva slags druer man fikk dyrke. 

Den første vinen vi smakte på var en hvitvin, Belle Vue d’Arthus. Anita oppfordret oss til å snurre på glasset og kjenne på luktene først. Når vinen får luft, kommer luktene bedre fram. Deltakerne kjente forskjellige dufter. Deretter luktet og smakte vi på rødvinen Poseidon. Hvitvinen og Poseidon var fra Bordeax-distiktet. Den tredje vinen var en rødvin fra Bourgogne-distriktet: Francois Confuron-Gindre (Pinot Noir).

Vi testet alle tre vinene til tre små smaksprøver fra kjøkkenet. Ost (tørr chevre) smakte godt til hvitvinen. Den første rødvinen smakte godt til sviske i bacon og den andre passet bra til spekeskinke.Flere deltakere fikk svar på spørsmål om vin. Underveis fikk vi et råd om å kjøpe vinflasker med skrukork. Naturkork er en knapphetsressurs, og det danner seg lett bakterier etter at flaska er åpnet.

Vi ble fortalt at det er forskjell på vinårgangene. 1972 var et eksempel på en dårlig årgang. 1983, 1985, 2000 og 2004 var bra vinår. God lagring av vin er viktig. Potetkjellere og gamle kjellere i gamle hus er gode steder for lagring.En annen anbefaling vi fikk var: bruk store glass!

Anita ble til slutt takket og overrakt en platte av bygdekvinnelagets leder Anne Nordli, som fortalte om sine erfaringer på vinsmaketur til Italia.

 

 

 

Bli medlem