Samordningsmøte for Møre og Romsdal bygdekvinnelag 29.-30.sept. på Smøla Havfiskesenter.
Verter: Frostadheia bygdekvinnelag.
Lørdag 29.sept. fikk Frostadheia Bygdekvinnelag besøk av bygdekvinner fra heile fylket.52 utsendinger +10 medlemmer fra vårt lag møttes på Smøla Havfiskesenter.
Lederen i laget vårt, Marit Janne Spersøy Holmen, åpnet møtet og ønsket alle velkommen med diktet:» Kom ut til Smøla» Ordføreren i Smøla, Roger Osen, gjesta oss og holdt ei grei orientering om kommunen vår.
Vi hadde store forventninger til at vi skulle få besøk av Sosan Asgari Mollestad . Fra andre bygdekvinnelag hadde vi hørt så mye positivt om foredragene hennes Og hun innfridde så absolutt. Som flyktning fra Iran kom hun til Norge ,22år gammel i 1985.Hun er ansatt som leder i NBK`s prosjekt : Kvinner ut.Kvinner ut, er et prosjekt som fokuserer på å styrke minoritetskvinner og tilflyttere i lokalsamfunnet.I verden er det i dag 65 millioner som er på flukt ,746000 av disse har kommet til Norge.Noen migrerer frivillig og mange andre er på flukt fra krig og forfølging. Hva er en innvandrer ? Jo,hvis 3 av 4 besteforeldre kommer fra utlandet,er man en innvandrer.
Kvinner ut er et inkluderingsprosjekt. Å bli inkludert, krever noe av alle parter. Du kan være integrert uten å være inkludert. Å være inkludert, tilsier at du føler tilhørighet og har bolyst.81 bygdekvinnelag har hatt aktiviteter som er rettet mot flyktningekvinner. Mat er fellesskap.
Grete Brundtland, som er medlem i sentralstyret NBK, orienterte om nytt fra NBK.I 2019 settes fokus på tradisjonsmat, noe bygdekvinnene er flinke på.
NBK og utviklingsfondet har valgt Guatemala som nytt prosjektland i 2019.Utviklingsfondet jobber for å bekjempe sult og fattigdom i lavinntektsland.
Om kvelden samlet vi oss til festmiddag. Havets festbord falt i smak. Havfiskesenteret, med Magne Lillehaug i spissen, fikk vist fram alt det gode Smøla kan by på når det gjelder sjømat.
Kveldens foredragsholder var mor til Fru Guri, Peggy Kruse. Med sin rolige og naturlige formidlingsevne, trollbandt hun tilhørerne. Veldig interessant å høre om folk i nærmiljøet som hun hadde brukt som modeller. Selv for en som har vært på de fleste Fru Guri oppsetningene, var det ting hun fortalte, som ga en en ahaopplevelse.
Vårt lagsmedlem, Berit Paulsen, las en fornøyelig Prøysen historie før en lang og vellykket dag var slutt.
Søndag var avsatt til museumsbesøk. Vi ville gi gjestene et innblikk i hvordan det var å starte opp som bureiser i bygda vår. Første stopp var på Bureisingsmuseet Høgheim. Her er det et bolighus som er sånn som det var da det ble bygget. Elsa Torske orienterte om bureisingstida. Birger Træthaug og Asbjørn Rødahl var også med og viste oss rundt. Neste stopp var ved Norsk Myrmuseum på Moldstad.Per Halse og Elin Myrhaug viste oss rundt.
Samrådingshelga ble avsluttet med lunsj. Havfisksenteret serverte oss fiskesuppe. Noe varmt smakte godt etter en regnfull formiddag. Været får en ikke gjort noe med, så det er bare å ta det med godt humør.
referat skrevet av Erna Brende Frostaheima Bygdekvinnelag
Tusen tusen takk til Frostaheia Bygdekvinnelag for en fantastisk helg. Dere har fått masse ros fra andre Bygdekvinnelag i Møre og Romsdal. Helt fantastisk helg!
Til Magne på Havfiskesentret på Smøla. Havfiskesentret leverte til "di grader" Maten var en drøm, du viste hvordan du skulle stelle med kresne bygdekvinener :) Karakter Svart bra +
Anbefaler alle som leser dette til å besøke Smøla , ikke minst Havfiskesentret. http://hav-fiske.com/