Vår felles målsetning er å bekjempe sult og fattigdom gjennom styrking av livsgrunnlaget for kvinnelige bønder i Guatemala. Dette skal vi gjører gjennom fokus på bærekraftig matproduksjon, likestilling og håndverkstradisjoner.
Guatemala er vårt nye prosjektland
Norges Bygdekvinnelag vil samarbeide med Utviklingsfondet om å fremme kvinners kår i Guatemala. Guatemala er et land med ekstremt stor ulikhet, og over halvparten av befolkningen lever i fattigdom. Forskjellene er i tillegg store mellom urbefolkningen (Maya) og landets øvrige befolkning. Utviklingsfondet jobber gjennom lokale organisasjoner for å styrke kvinnegrupper og kooperativer i avsidesliggende landsbyer og urfolksområder, og jobber politisk for å sikre urbefolkningens rettigheter og råderett over naturressurser.
Hvem er Utviklingsfondet?
Utviklingsfondet er blitt Norges Bygdekvinnelags nye samarbeidspartner om internasjonalt arbeid. Utviklingsfondet jobber for å bekjempe sult og fattigdom. Hvert år når organisasjonen ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika med konkrete hjelp-til-selvhjelpsprosjekter som fokuserer på organisering, likestilling og bærekraftig landbruk.
Daglig leder, Jan Thomas Odegard, i Utviklingsfondet og generalsekretær, Cesilie Aurbakken, i Norges Bygdekvinnelag gir hverandre et vennskapelig og symbolsk håndtrykk etter at samarbeidsavtalen er undertegnet. Foto: Jon Wang, Utviklingsfondet.
Organisering og bærekraftig landbruk skaper utvikling
Kvinnegruppene blir styrket i organisering og får opplæring i landbruk og annet inntektsgivende arbeid. I gruppene bygger de opp selvtillit og lærer av hverandre, slik at kvinnene står sterkere sammen i lokalsamfunnet. Gjennom opplæring i bærekraftige landbruksteknikker og forbedret tilgang til næringsrike og lokalt tilpassede plantesorter, står familiene bedre rustet i møte med klimaendringer og ekstremvær, og spiser bedre mat. Bedre ernæring er viktig for å hindre proteinmangel hos barn, som er en utfordring i Utviklingsfondets arbeidsområder.
Valg av prosjekt
- Norges Bygdekvinnelag har siden starten engasjert seg i internasjonalt arbeid, kvinnesolidaritet, sunt kosthold og videreføring av håndverkstradisjoner. Dette er også nedfelt i vår politiske plattform og arbeidsplan de neste årene, og derfor passer dette prosjektet godt, sider Grethe Brundtland, styremedlem i Norges Bygdekvinnelag.
Brundtland har vært med i prosessen med å velge ut prosjekt og formalisere samarbeidet med Utviklingsfondet.
- Det finnes mange interessante fellespunkter mellom Norges Bygdekvinnelag og kvinnene i Guatemala, forteller Brundtland.
- Flere av kooperativene er engasjert i håndarbeid, i hovedsak veving og brodering, tradisjonsmat og kultur. Dette har vært avgjørende for at vi valgte prosjektet i Guatemala som nytt internasjonalt prosjekt.
I løpet av prosjektperioden vil det bli arrangert medlemstur til Guatemala.
Et eksempel: Hønemor
Foto: Harald Herland, Applaus! film&tv
Natalia (til venstre i bildet) er mor til åtte barn. Hun tok opp et mikrolån for å kjøpe fire høner og en hane og bygge hønsehus. Etter kort tid var hun hønemor for tre dusin høner. Nå har hun solgt flesteparten for å betale ned lånet for å skaffe nye planter til grønnsakhagen sin. De åtte hønene som er igjen gir egg til barna, og stadig nye kyllinger, gjør at familien alltid har litt penger i bakhånd.
Lucrecia (til høyre i bildet) er sammen med 24 andre familier medlem i den lokale frøbanken Utviklingsfondet og partnerorganisasjonen ASOCUCH har opprettet. I tillegg til å være en sikker bank låner den ut såfrø om en familie er så uheldig å miste avlingen. Frølånet betales tilbake i såfrø - med renter - når neste avling er i hus.
- I tillegg til bøndenes frø tar vi vare på frø fra lokale arter som står i fare for å bli utryddet, sier Lucrecia som er medlem i frøbanken.
- Det er en viktig for familien at vi har et trygt oppbevaringssted, og nå som klimaendringene ofte ødelegger avlingene så behøver vi ikke å sulte selv om noe går galt.