Kjære årsmøte, æresmedlemmer, tidligere ledere, kjære Siss Ågedal,
nestleder i Norges Bygdekvinnelag, delegater, gjester.
”TA SJANSEN” het en konkurranse som ble arrangert i Besserud-tjernet ved Holmenkollen for noen år siden. Der var det ville båtferder av ulike slag.
Jeg var ikke med der, allikevel tok jeg sjansen på å si JA til ledervervet på årsmøtet i VBK i fjor. Det har ikke akkurat vært en vill ferd, ei heller et magaplask, føler jeg. Jeg tok en jobb ingen andre vant, fordi ingen tok lodd.
Men det vært spennende, lærerikt, travelt, men jammen har det vært moro å’!
På årsmøtet i fjor var det henstilling fra valgkomiteen at fylkesstyret kanskje burde ”roe aktiviteten ned”, fordi det var vanskelig å få besatt plassene i styret. Men det løftet har vi ikke holdt. Vestfold Bygdekvinnelag har lagt bak seg et veldig aktivt år, med Ganefart, profilering på Torp Flyplass, og ikke minst vi har jobbet med prosjektet ”Sunn Matglede” som ble et hovedprosjekt etter vedtak på årsmøtet i fjor. Det vil prosjektleder Renate si noe mer om seinere. I tillegg har jeg som leder deltatt på mange hyggelige jubileer i hele fylket, og vi har møtt medlemmene på inspirasjonskveld, ledermøte, som i fjor erstattet sonemøtene og vi har fått positive tilbakemeldinger fra organisasjonskurset i februar. Alt dette gjør vi for medlemmene våre, vi får aktive kvinner for levende bygder.
Satsingsområdene i arbeidsplanen er flere og jeg skal komme inn på noe av det som foregår og som opptar oss:
Kultur
”All kultur er dyrken” står det i Bondesangen. Men kultur for oss er så mye mer.
Åse Kleveland, tidligere kulturminister, var på besøk i Hof 14.januar og hun sa:
”Det er når gamle kulturer møter nye tradisjoner at det blir spennende.” Jeg vil snu litt på det og si:Det er når gamle tradisjoner møter nye kulturer at det blir spennende i bygde-Norge. Vi må formidle og videreføre norsk kultur, og legge til rette for fellesskap mellom kulturer. Lokallaget mitt i Hillestad har hatt møte med innvandrerkvinner og deres møte med kommune og innbyggere. Vi har besøkt bygdas munker, der vi fikk spennende møte med deres kultur og levemåte.
På organisasjonskuret i fjor på Wassilioff, kunne Liv Lindemann innvie oss i sitt møte med innvandrerkvinner i Drammen. Og i Tønsbergs blad kunne vi lese om 4 kurdiske kvinner som skriver kokebok på norsk for å lære språket. ”Utradisjonelt norsk-kurs” , kan vi si. Alt dette gjør at vi utvider vår horisont, vi får flere inn i vårt kvinne-fellesskap.
Potetåret er over, da skjedde det mye rundt i lokallaga. Og årets ”Naturfiber-år” vil sikkert aktivisere mange medlemmer. Vi har hørt Kathrine i ”Ni-timen” ved veven, Kvelde har strikket med elever, det vet jeg mange lokallag har som tradisjon. Viktig kultur å ta vare på. Flere lokallag har vevstuer, og det skaper en god møteplass i bygda.
Hvert år arrangerer vi ”Vandring i Vestfold”, og vi kommer rundt i hele fylket for å oppleve kulturhistoriske steder, i år lagt til kyststien i Sande lør 23.mai.
Mat
”Få fram norske råvarer, få flere til å lage mat, norsk mat og norsk matkultur har godt renomme`. ” Dette sier Geir Skeie, vinner av B’couse D’or. Vi må synligjøre lokale oppskrifter og kokebøker. Og dette kan vi i Vestfold, tenk hva bøkene våre har solgt og hvordan vi har profilert oss. Ganefart- konkurransen fikk to kandidater høyt opp på lista fra Vestfold, og tenk alle som baker, hjelper til på skoler med Tradisjonsmat, Nordgardssetra som bringer dette videre til ungdom. Setra sliten økonomisk, og jeg oppfordrer dere til å ta kontakt med lokal 4H-klubb, meld dere som budeier eller hjelpere og du får en flott sommeropplevelse! Tradisjonsmat er blitt trendy, lutefisk, syltelabber, smalahove og har fått ”status”. Jeg oppfordrer dere: Lag et Trivsels arrangement i lokallaga på ”Tradisjonsmatens dag” i november, samarbeid med andre lag/foreninger, det blir moro, inviter media og dere blir profilert, får besøk av Trivselstangentene i Vestfold, May og Charlotta og vips: Et Kinderegg: Tre ting på en gang!
Hvorfor tok Vestfold Bygdekvinnelag tak i prosjektet ”Sunn Matglede i SFO”?
Hvorfor ville 4H Vestfold samarbeid med oss? Fordi vi synes det er viktig at barn og ungdom skal få kjennskap til, kunnskap om og lære å lage god, sunn og trygg mat. Et bygdekvinnelagsmedlem sa til meg: ”Dette må være noe av det viktigste Bygdekvinnene noen gang har engasjert seg i. Jeg leser at nestleder hos barneombudet Knut Haanes uttaler:Burhøns er bedre beskyttet enn SFO-barn. Det går på lys, luft, støy og areal, men hva slags mat som blir servert blir ikke nevnt. Ren, trygg og næringsrik, lokalprodusert, slik mat vil bygdekvinnene
ha, og vi vil at butikkene skal føre de varene vi ønsker, la oss være en sterk forbrukerstemme!
Miljø
”Earth Hour”, tidenes største globale klimakampanje, gjennomføres i kveld fra kl.20.30 til 21.30. WWF er initiativtakeren til tiltaket, målet er at minst 1 milliard mennesker, skal bli med på dette. Selv om ikke oppslutningen i Vestfold-kommunene er overveldende, kan vi følge oppfordring: La det bli ”lite lys og mykje varme” med stearinlys i kveld, med nærhet, samvær og god samtale. La oss mobilisere til innsats for neste generasjoner!
”Nei til plastposen” har også mange tatt tak i, miljønettet som Sande og Hillestad gikk sammen om å lage er fremdeles til salgs.
Jeg vil også nevne oppfordringen fra Liv Hatlevik fra Rogaland om å ta søndagen tilbake som helligdag, og ikke åpne butikker til enhver tid. Dette kom også fram under gruppearbeidet på organisasjonskuret i Holmestrand. ”Grønn Hverdag”-100-årsmålene i praksis!
Bor du i ei TrivselsBygd? Eller står TrivselsBygda i fare, slik som Slagen bygdekvinnelag skriver i gårsdagens avis? De har engasjert seg mot nedleggelsen av Klokkeråsen skole, selv om de ikke nådde fram. Hva gjør det med ei bygd?
Sosialt nettverk er viktig i bygdene, ved skolen, forsamlingshus, idrettsanlegg, badeplasser, vevstua, eller på skøytebanen. Ja, for dere vet vel at ”Årets Bygdeprofil” driver med bygdecurlig? Men det er moro i et bygdefellesskap. Og ved nedleggelse av skoler, butikker og bank og postkontor, blir det færre møteplasser.Er det derfor alle og enhver, på tvers av alder og kjønn, møtes på Dyrsku’n i Seljord hvert år? Og ”Åpen gård”- arrangementet til Bondelaget, som i mer enn 20 år har gitt innblikk i liv og arbeid på gården og som samler tusenvis i løpet av en dag i august. Dette er sosialt fellesskap og TrivselsBygd på sitt beste.
”Gøy på landet”, heter det i sangen, ”sånt no’ hakke’ dem i by’n”
Men hva leser jeg i Nationen her forleden:
”Det er ikke alltid gøy på landet” i forbindelse med en lansering av
filmen ”Yatzy” som ble spilt inn i ei bygd på Hedemarken. Det er et møte mellom ungdom som er stolte av seg selv og bygda, og ”Daggi”. Dette er en film, men kanskje får den oss til å tenke oss om, er bygda di god å bo i for alle?
Kommunikasjon
”Hei, det er meg, hvor er du henne a’”? Har dere sett reklamen med Roy?
Sånn er verden blitt, har vi mer kommunikasjon med hverandre gjennom sms, mail og nett enn at vi snakker med hverandre? Men når mitt 10 år gamle barnebarn med sin første mobil sender meg en sms: Sov godt, farmor!, da er det god kommunikasjon, selv om vi hører om ufine meldinger og mobbing via sms. Og når den digitale verden skal inn i barnehager, med data, mobil og kameraer, har det kanskje gått litt langt? Men vi skal synliggjøre oss i media, og hvem gjør det bedre enn ”ÅRETS BYGDEPROFIL” ! Hurra for Kathrine, VBK har sendt blomster, men vi klapper, selv om hun ikke er her i dag!
På jubileumsfeiring i Hof snakket jeg med Elsa Grønseth, 85 år gammel og medlem av Hof Bonde-/bygdekvinnelaget i 63 år. ”Ingen ting som har gitt meg mer, jeg har ingen planer om å melde meg ut”, sier hun, gjengitt i Bondebladet. Takk, Elsa, det er den beste reklamen vi kan få. Hof må hilse til henne!
Vi er synlige på Vestfold hjemmesider, mye takket være Kjersti, som nylig arrangerte et nytt hjemmesidekurs. Har du en nyhet, meld fra eller legg den inn på lokallagets sider. Kjersti, du gjør en kjempejobb for Vestfold, er det rart at de sier i NBK: ”Look to Vestfold”! Hurra for Kjersti!
Organisasjonsutvikling
”Inspirasjonsseminar” på båten til København, 15.-17.oktober, du blir vel med?
”Vi skal inspirere hverandre, fordype oss i tema, være inkluderende, få økt kompetanse, skape vi-holdning”.
Dere: Da har vi i løpet av 2 dager oppfylt visjonen til NBK når det gjelder å utvikle organisasjonen. Og hvis du i tillegg verver ett nytt medlem, som du får med deg til Danmark, da fortsetter vi kampanjen: ”Alle spør en”.
Vi har ikke fortalt hvordan denne kampanjen gikk i Vestfold, og da har jeg den glede av å presentere vinner’n her på årsmøtet: Else Farnes fra Sem, som i løpet av perioden vervet 4 nye medlemmer. GRATULERER! Blomster og en sekk siden!
NBK er i gang med ny Strategiprosess, den skal dere si noe om/gjøre noe med seinere i dag. Hvor står vi, hvor vil vi hen? Sett ditt preg på organisasjonen for de nærmeste åra, da blir det spennende og mye mer morsomt å jobbe for saken.
Engasjement er flott! Men vis at bygdekvinner er samfunnsaktører, også utenfor organisasjonen. Nå er det snart valg og NBK skal arbeide for å øke andelen av kvinner i styreverv. Kom på banen med det du er opptatt av!
Jeg vil tilslutt takke for møter, kurs og sammenkomster i året som har gått. Dere jobber ulikt i laga, alder og medlemstall er ulikt, men sammen jobber vi til beste for bygde-Vestfold.
La 2009 bli et mulighetens år for dere alle. Gjør noe du kanskje har hatt lyst til lenge, gjør noe grensesprengende, våg, vær modig, prøv, feil, det lærer vi av!
Hvis vi er altfor redde for å falle, er det nesten umulig å leve, sier presten Sunniva Gylver.
Arne Garborgs har sagt:
”Har du tapt penger, har du tapt ingenting,
har du tapt æra, har du tapt noe,
men har du tapt motet, har du tapt alt!
Takk til alle i fylkesstyret, til de som går ut og for jobben dere har gjort.
Velkommen til de nye som kommer inn, håper dere vil trives med oss og at vi sammen jobber og er ”aktive kvinner, det gir levende bygder”.
Sammen er vi sterke og vi er avhengige av hverandre!
Takk for oppmerksomheten!
Odderud 28.mars 2009
Torunn Bjørge Solberg