Kommune- og fylkestingsvalget 2015 er historie. Resultatet gir oss signal på hvilken retning folket vil at landet skal gå, spesielt i saker som har vært høgt profilert hos de partiene som stiller til valg. Det velgeren har prioritert, gir oss i Norges Bygdekvinnelag en viktig oppgave framover til å være en aktiv meningsytrer inn i de politiske miljøene og i media.
Hva mener vi i Bygdekvinnelaget og hva arbeider vi for? Vi er en partipolitisk nøytral organisasjon som skal ivareta kvinnenes og bygdefolkets kulturelle, sosiale og økonomiske interesser. Vi kjemper for levende bygder og nærmiljø. Vi krever en politikk som gjør det attraktivt å skape arbeidsplasser, og opprettholde velferdstjenester i hele Norge.
Under årets valg fikk de umenneskelige forholdene i Syria og masseflukt fra landet stor oppmerksomhet. De menneskelige lidelsene, og medias dekning av det, var så sterk at ingen kunne stille seg likegyldig til det. Det vekket den norske dugnadsånden, og politiske partier som er mest ivrig til å begrense innvandringen til landet møtte motstand i folket. I Bygdekvinnelaget skal vi vise solidaritet i praksis og vi skal hjelpe hverandre når det trengs. Nå må vi være med på en dugnad for å hjelpe dem som flykter fra et land hvor terroren herjer.
Regjeringspartiene arbeider for at det skal bli færre kommuner. Bygdekvinnelaget har ikke tatt standpunkt i kommunestruktursaken. For noen kan det være riktig å slå seg sammen, men da må det være fordi innbyggerne der ønsker det. Valget viser at de som ble spurt ikke ønsker større kommuner.
Vi har også en sykehus- og politidebatt. Regjeringen ønsker færre og mer sentraliserte enheter som skal gi tyngre faglig miljø. Jeg mener tendensen er klar, folk er redd for avfolking av distriktene, for sentralisering av viktige tjenester, de ønsker ikke sammenslåing av kommuner og de ønsker ikke at markedet skal bestemme om butikkene skal være åpne på søndager. Vi er mange som ønsker levende bygder, der hvor jord og skog holdes i hevd, der du inviteres inn til å nyte maten som er produsert på gården eller du selv får være med å dyrke egen mat.
Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet gikk ned i oppslutning, det gjorde også deres støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti. Arbeiderpartiet har tatt makta fra Høyre i byene, og ordførerpartiet og landbrukspartiet Senterpartiet fikk større oppslutning. Jeg ser med stor spenning fram til hva Miljøpartiet De Grønne kan få til i de mange kommunestyrer og fylkesting. De har lite politisk erfaring, og mange av sakene de gikk til valg på vil de ikke få gjennomslag for. Men de kan være med å påvirke mot et grønnere samfunn med fokus på andre verdier en økonomisk vekst.
Dette gir et mulighetsrom for Bygdekvinnelaget, og det må vi passe på å ta. Vi skal framsnakke det gode livet på bygda, med ærlig mat og nærhet til dyra og naturen.
Marna Ramsøy, leder i Norges Bygdekvinnelag
----
I Marnas blogg skriver leder i Bygdekvinnelaget, Marna Ramsøy, om aktuelle tema. Målet er å engasjere besøkende på bygdekvinnelaget.no.
- Jeg ønsker å ha deg med på laget for at vi i lag kan bygge kunnskap, skape aktiviteter, sette i gang diskusjoner, og rett og slett utgjøre en forskjell for landet vårt, sier Marna Ramsøy.