I dette nummeret av Bygdekvinner ønsker vi å fortsette å utforske vårt prosjekt KvinnerUT. Hvordan kan vi finne den beste arenaen for å inkludere innvandrerkvinner som bor i bygda? Asker Bygdekvinnelag har hatt inkluderingsprosjekter gående siden 2012. Medlemmene i laget deler sine erfaringer og gode opplevelser. Deres erfaring er at aktivitetene de inviterer til skal være lavterskel og enkle å komme til. Nå inviterer de til stikk-innom-treff i Frivillighetens hus, i Asker sentrum.
Sisters in Business
De deler gleder. De deler tårer. De deler kunnskap. Men viktigst av alt - de deler et sted å jobbe. Vi har hatt et varmt møte med innvandrerkvinner som jobber i gründer-bedriften «Sisters in Business». De syglade kvinnene har bodd mange år i Norge, noen i 20 år, uten å få jobb.
– Sisters in Business har gitt meg en sjanse til å bli integrert i samfunnet. Jeg har fått sjansen til å lære om samfunnet og arbeidslivet i Norge, sier Fatima Zhora Melala.
Samhold: Deling av kunnskap og ideer er viktig for Sisters in Business. Her fra v. Farzaneh Aghalo, Fatima Zhora Melala, Touran Najafi, Zainab Mohsini. Sittende foran: Zeynep Gunyol Guler. Foto: Helle Cecilie Berger.
Politisk plattform inn i framtiden
Vi varmer opp til årets landsmøte i Norges Bygdekvinnelag. I år skal vi vedta en ny politisk plattform for perioden 2018 til 2020. Medlem i sentralstyret, Grethe Brundtland, viser hvorfor politisk plattform er viktig i utforming av aktiviteter i våre lokallag. Hun har også eksempler på hvordan de bruker politisk plattform praktisk i hennes lokallag, Omvikdalen Bygdekvinnelag.
Mangfald på bringa
– Kvar einskild bringklut er ein skatt. No opnar me skattkista for publikum og inviterer inn i kulturhistoria, sier Agnete B. Sivertsen, styrer på Hardanger folkemuseum, til Bygdekvinner.
I starten av mai åpnet museet en utstillingen med over 1 000 «bringklutar», folkedraktdelen i fronten av hardangerbunaden. Mette Bleken har skrevet en artikkel med spennende lærdom om symbolbruk og historikk.
Agnete Sivertsen med ett av klenodiene som vises fram på Hardanger folkemuseum i sommer. Til høyre: hjerteblingklut med stråperler. Foto: Mette Bleken.
Fermentering og ville vekster
Det bobler på kjøkkenbenkene rundt om i Hillestad. Bygdekvinnene har slått seg på fermentering og lager helsebringende og velsmakende drikker og mat under mottoet: vi deler med hverandre. Det som ikke fungerer, det gir vi tilbake til naturen.
Ville vekster er også i år råvareaksjon. Vi har fått gode råd og velsmakende oppskrifter fra Lina Dybdal. Til daglig driver hun og mannen Tor Jacobsen kafeen på Stenberg friluftsmuseum, «Ditlevines utsikt». Da står gjerne geitramssaft og meldestokksuppe på menyen.
Vel bekomme!