Slik lager du din egen hengekøye

Torpa og Snertingdal Bygdekvinnelag har lært å håndsy hengekøye av linduk. Her deler de sin kunnskap med oss.

Thea Slotnæs i Snertingdal Bygdekvinnelag forteller at hengekøyene de lagde på kurset, er kopi av hengekøyene på skoleskipet Sørlandet.

De håndsys i tsjekkisk linduk og alt tauverk er kunsthamp i tykkelsene 12,  6 og 4 millimeter. Ferdig hengehøye måler rundt 90 x 200 centimeter.

Her koser Ylva seg i den ferdig hengekøya.

For å sy hengekøye trenger du: Kauser, karabinkroker, seilmakergarn, metallmaljer og ringer av galvanisert stål.

Arbeidsverktøy du trenger er: Seilmakernål, seilmakerhanske, seilmakerkrok, hullpipe nr. 12, maljejern og pren (verktøy for spleising av tau).

 

SLIK HÅNDSYR DU HENGEKØYA

Hengekøya syes for hånd og alltid med dobbel tråd som er fettet med en blanding av bivoks, talg og trekulltjære.

Kortsidene syes først, de brettes  inn 6 centimeter, langsidene brettes inn så det blir en løpegang på 7 centimeter. Det kastes over med sting som har en avstand som gir 7 sting på seilmakernålas lengde.

 

12 millimeter tau tres inn i langsidenes løpegang . og det lages en øyespleis i hver ende. Her kan du se hvordan en øyespleis ser ut:

 

I  kortsidene slås det inn 6 maljer, som sammen med tauene i langsiden gir 8 festepunkter i hver kortende.

 

Ekstra pen blir hengekøya dersom man syr håndsydde maljer utenpå metallmaljene.

Fire doble 6 millimeter tau festes i en samlering og enden festes i hengekøya. Tauenes lengde tilpasses så alle festepunkter får lik belastning ved bruk.

 

I alle tauender lages sytaklinger for forhindre oppflising.

Her kan du se video hvordan sytaklinger lages:

 

 

 

 

 

Kurs i Maritim håndverk

Helgen 26. til 27. mai arrangerte Torpa og Snertingdal Bygdekvinnelag kurs i å håndsy hengekøye av seilduk.

Åtte deltagere var med på kurset. Første dag ble brukt til å sy kant rundt hengekøyen. Tråden ble satt inn med «gugge» som er en blanding av bivoks, tjære og talg. Dette gjorde tråden mer holdbar og smidig.

Alle fikk låne seilmakerhansker, disse var til god hjelp når nålen skulle gjennom det kraftige stoffet. 

Finn Larssen var instruktør og hadde tatt turen til Snertingdal fra Grimstad. Han har en genuin interesse for sømarbeid slik de gjorde det på seilskutene. Har viste og lærte bort de ulike teknikkene på en god måte. Arbeidet krydret han med gode historier fra seilskutelivet slik det var før i tiden.

Dag to på kurset var viet til tauarbeidet på hengekøyen. Vi lagde enkle og mer avanserte øyespleiser. Maljer ble slått på og da alt var montert sammen, kunne alle kursdeltagerne stolt og fornøyde legge seg i selvlagde hengekøyer søndag ettermiddag.

Bli medlem