På møtet 4. mars var vi så heldige å få besøk av Elin Vatnar Nilsen. Hun har den populære hjemmesiden krem.no som har kaker, desserter og baketips, men det startet jo ikke der.
På 1930-tallet startet hennes bestefar med å selge kaker i Ullensaker. Kona og etter hvert ungene hjalp til i familiebedriften. Elins far utdannet seg til konditor og tok etter hvert over bedriften. Elin og hennes tre søsken brukte å stikke innom bakeriet etter skolen for å få med seg «ola-boller» (skolebrød) eller annet med ut på tur. En del av fritiden ble også tilbrakt i bakeriet, og ungene fikk også hjelpe til med produksjonen. Det ble tidlig klart for Elin at hun ville velge samme utdannelse som faren, og hun ble veldig dyktig. Hun ble norgesmester i konditorkunst for juniorer før hun var ferdig med fagbrevet.
Etter endt utdanning valgt Elin å prøve lykken utenlands, og i London jobbet hun først i Sjømannskirken før hun tok steget til et fint fem-stjerners hotell der hun fikk arbeide i konditoriet. Hun læret mye, men det ble krevd mye og arbeidet lange dager, så etter noen år vendte hun hjem igjen til familiebedriften der hun lagde kaker til store og små anledninger.
I 1999 fikk hun sin egen hjemmeside «krem». Det var den første hjemmesiden med kaker her i landet, og det var en ren oppskriftsside. Hjemmesiden var en hobby, så den gikk parallelt med vanlig jobb. Av forskjellige grunner måtte Elin slutte med jobben i bakeriet, og hun fikk seg en kontorjobb. Det var ikke noe hun kunne trives med, for det å være konditor er en viktig del av hennes identitet. Etter en del år skjedde det noe med hjemmesiden, slik at den forsvant fra nettet. En venninne anbefalte Elin å lage en kakeblogg i stedet, og hun fant ut at det var veldig morsomt, og hun fikk igjen brukt sine kreative evner. Hun skrev, bakte og fotograferte. Mange stilte spørsmål om hvordan de skulle gjøre det ene og det andre, og alle fikk gode råd.
De siste tre årene har hun gitt ut en bakebok hvert år. I 2017 kom «Alle kan bake». Der tar Elin fram alle klassikerne og gir enklest mulig framgangsmåte. Boka beskriver hva som skal til for å lykkes med baksten, og det står også hva som kan ha skjedd dersom det skulle gå galt. Boka har fått et opplag langt ut over det som er vanlig for kokebøker, og i det et nytt opplag er klart, er det solgt 12000 eksemplarer. Året etter kom boka «Desserter» som inneholder klassiske desserter og dessertkaker, og foreløpig sist ut er «Søt bakst» fra 2019. Dette er en bok om gjærbakst som har vært mye etterspurt av følgerne på bloggen. Her viser hun hvordan en deig kan gi 60 forskjellige former. Det er også oppskrifter på glutenfri gjærbakst og en avdeling der Tangzhong-metoden, en asiatisk bakeform, beskrives. Kort fortalt er det en metode der en starter med å koke en hvit saus. Metoden får bakverket til å inneholde mer væske, og det holder seg derfor ferskt lenger.
Det var 37 damer som kom til Haga Samfundshus for å høre Elin Vatnar Nilsen fortelle. En del av lagets medlemmer hadde bakt kaker til kaffen, noen etter oppskrifter fra Elins hjemmeside. Åresalget denne kvelden skal gå til «Krafttak mot kreft», og mange kjøpte nok litt ekstra med årer på grunn av formålet.