Som vanlig startet de fleste turen med toget og kom på toget på den stasjonen som passet best. Fra Nasjonalteateret stasjon vandret vi ned til havna og tok båten ut til Hovedøya. Båtturen tok seks minutter. Vår vanlige guide ble forhindret, men hva gjør vel det når Oslo Guidebureau kommer opp med en super erstatter. Vi startet omvisningen straks vi kom av båten, men gikk raskt opp til klosterruinen der vi hadde en lengre stopp og fikk høre en del av historien til Cistercienserklosteret. Vi gikk deretter fra «rom til rom» og fikk høre om dagligliv i klosteret. I en periode hadde det i tillegg til munker og legbrødre også huset birgittiner-nonner fra et nedbrent kloster i Bergen. Etter reformasjonen ble Kirkens eiendommer overført til Kronen, og all drift ved klosteret opphørte. I stedet ble en del av murene revet for å skaffe byggematerialer til store byggverk inne i byen.
Hovedøya har i lang tid hatt militær betydning. Det var befestninger på øya for å forsvare Oslo, og det var depoter for ammunisjon der fordi det var for farlig å ha store mengder krutt inne i byen.
Den spesielle berggrunnen og det milde klimaet gjør at det er en helt spesiell vegetasjon på Hovedøya. Noen planter som finnes her er svært sjeldne. Hele øya er verneområde, og det er ikke lov til å fjerne planter eller steiner fra øya.
Guiden tok oss med på rundtur og vi så de forskjellige kruttmagasinene, kanonstillinger, utsikten til de andre øyene som Nakholmen og Gressholmen, vi så på vegetasjon og passerte et gammelt badeanlegg. På slutten av runden fikk vi også med oss en kunstutstilling før vi begav oss til Klosterkroa for å få lunsj. 22 damer deltok, og selv om dette ikke var av sommerens varmeste dager, hadde vi en flott dag ute i det fri. Etter maten tok vi båten tilbake til byen og toget hjem.