Buskerud bygdekvinnelag
Referat fra inspirasjonsdagen 30. oktober 2021 på Lampeland hotell.
I alt møtte 37 bygdekvinner fra 13 lag i Buskerud til denne inspirasjonsdagen. Vår distriktsleder, Aud Teigen Gjerde ønsket alle hjertelig velkommen, hvoretter vi sang Bygdekvinnelagssangen. Vi hadde fått tillatelse fra Høgheim og Solvoll teaterlag til å vise en liten videosnutt, som fremkalt både smil og humring i salen. Deretter informerte Aud om at vi er medlem av Studieforbundet Kultur og Tradisjon, og at alle lag kan søke om støtte til f.eks. kurs. Betingelsen er at laget er registrert i Frivillighetsregistret i Brønnøysund og har eget organisasjonsnummer.
Helle Berger fra Norges bygdekvinnelag fortalte kort om vår nye logo og tanken bak fargevalget og formspråket. Viste hvordan e-postsignatur med logo og navn kan brukes. Alle medlemmene kan benytte dette når de kommuniserer på vegne av bygdekvinnelaget. Det er hjelp å få sentralt, hvis det er behov for å sette opp dette.
Deretter delte deltakerne seg i 2 grupper. Bolk 1 hadde nettkurs med Helle og Cesilie Aurbakken som ledere. Helle viste hvordan en skal finne fram til nettsidene til bygdekvinnelaget. Hvordan man legger inn referat, artikler, bilder m.m. på hjemmesiden til lokallaget ditt. Fordelen med egen nettside kontra Facebook er et mer ordnet system, der det er lettere å finne igjen saker. På Facebook fungerer muntlig form ofte best, gjerne med emojier. Avslutningsvis fortalte Cesilie kort om Norges bygdekvinnelags erfaring med Zoom og oppfordret til å bruke det som et godt supplement til fysiske møter.
Bolk 2 hadde gruppesamtale med distriktsleder Anne Drugli fra Sør-Trøndelag om hvordan de unge ser på bygdekvinnelaget, og hva vi kan gjøre for å få de yngre med i fellesskapet. Det ble en fin samtale mellom Anne og deltakerne, hvor flere av lagene fortalte om hvordan de hadde gått fram for å få nye medlemmer. Lagene annonserer f.eks. på Facebook, SMS, e-post, egne rubrikker i avisene («Det skjer»). En fordel å ha møtene på nøytral grunn, ikke hjemme hos medlemmene. La møtene være åpne for alle der det er mulig. Anne poengterte at markedsføring er viktig. Hun kom med forslag til temaer som kan fenge de yngre: redesign av klær og møbler, bruk av symaskin til stoppe/lappe, byttekveld (klær, bøker m.m.), matlaging – tradisjonsmat, fermentering.
Etter en trivelig og velsmakende lunsj, der praten rundt bordene gikk livlig, var det tid for 2. avdeling. Bolk 1 fortsatte med nettkurs. Bolk 2 fikk flott underholdning av Dagfinn Kolberg, «skaurockeren». Han viste vakre og artige filmer fra sine egne naturopplevelser. Noe var å finne «rett utenfor stuedøren». Grevling, elg, rev, ugle var blant dyrene han fortalte om fra noen av sine turer i skog og mark. Innimellom naturfilmene sang og spilte han på gitar og munnspill.
Alle foredragsholderne ble takket av med en flaske vin.
Avslutningsvis samlet vi oss i plenum. Aud håpet alle hadde hatt en inspirerende dag, og ba alle fylle ut evalueringsskjema. De 5 sonerepresentantene presenterte seg for forsamlingen. Aud takket alle deltakerne og ønsket vel hjem.
Referent: Eva Daler, sekretær