JULEAVSLUTNING 3.12.18

Juleavslutning på Fossekroa med oppmerksomhet til ildsjeler og tradisjoner følges.

Årets juleavslutning er gjennomført på Fossekroa ved Brufoss. Spisestedet har ikke vært i drift på flere år, men er nå åpnet og blir drevet av Rytis Golumbauskas. Det var stemning for å ha julemøtet der, da noen av medlemmene hadde besøkt stedet og fått servert god mat. Vi ble møtt av et lyspyntet hus og levende fakler i trappa. Så allerede før man var kommet inn kunne man kjenne på god julestemning. Inne i lokalet var det dekket julepyntet bord til 25 damer denne regnfulle desemberkvelden. Men grunnet sykdom ble det noe frafall.  Vi ble ønsket varmt velkommen av leder Torill Sønsthagen og hun startet med å overrekke blomster for å takke fire viktige ildsjeler.  Aud Moe har nå valgt å takke for seg, etter flere års innsats med lagets hjemmeside og fikk takk for sitt arbeid. Gerd Synnøve Utklev, Mette Utklev og Jorunn Hogstad fikk takk for sin innsats for elevene på skolen i bygda. De stiller velvillig opp år etter år for å hjelpe til med strikkeopplæring og servering av god lunsj.

Tradisjonen tro var det ribbemiddag som i år ble servert som tallerkenrett. Tilbehør var medisterpølse, medisterkake, kålrabistappe, rosenkål, rødbeter, gulrot, brokkoli, syltet rødløk, brun saus, poteter og det hele ble toppet med tyttebær i stettglass på hver tallerken. Til dessert var det riskrem med bringebærsaus. Det var store porsjoner, så det kan trygt sies at alle ble mette og ingen forlot kvelden sultne.  I løpet av kvelden ble det sunget flere koselige julesanger og siden det var så gode porsjoner oppfordret leder laget til å stå når sangene ble sunget. Det tror jeg var godt for de fleste, slik at vi fikk bevegelse mellom hovedrett og dessert som var et helt måltid hver for seg. Som alltid gikk praten livlig rundt bordet og det var mye latter til små historier som ble fortalt.

Det fine og gode med julen er tradisjoner, det å få oppleve kjent og kjært på nytt hvert år. Denne kvelden var ikke noe unntak og i Hvarnes bygdekvinnelag føres gode tradisjoner videre hvert år til nye bygdekvinner. En av tradisjonene som følges, er at hvert medlem kjøper en julegave som blir lagt på pakkebordet. Gavene blir deretter nummerert og røde lapper med tilsvarende nummer blir lagt i en julekurv av kasserer Anne Hvarnes Nordkvelle. Stor takk til Kari Utklev som har laget julekurven som kommer frem hvert år, slik at hver og en får trekke nummerlapp og det er alltid spennende å se hvilken gave man får.

 Tradisjon (fra latin tradere, «overføre») er en sosial praksis, en forestilling, en institusjon eller et produkt som overføres over flere ledd (for eksempel fra generasjon til generasjon), i et samfunn eller i en gruppe.

Reidun Ragnhildrød leste fra Bjørn Bergenes Lågendølens jul på sin alltid dyktige måte. Denne gang handlet det om bestefars lauersdag. Her var det stor sinkbalje og vann som rant fra tak og vegger. Fortellingen ble godt mottatt med nikk, smil og latter.  Lauersdag er dialekt fra Lågendalen av det å lauge seg.

Å lauge seg var noe man før i tiden gjorde på lørdag, som var den store laugardagen. Altså dagen hvor man skulle vaske seg. Man satte en stamp på kjøkkengulvet og man vasket seg etter tur i det samme vannet. Denne metoden hadde nok ikke passet godt inn i dagens samfunn.

 Leder informerte om kommende arrangement på hotell Wassilioff 1. -2.2.2019 – «Bygdekvinner på lading». Her tilbys det fire ulike foredrag og festmiddag.

 

Kvelden ble avsluttet med ønske om en god jul til hver enkelt.

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Referent: Ann Karin J. Grimholt

 

 

Bli medlem