Det første foredraget var av Anders Nordrum som er utdannet gartner og pedagog, og har arbeidet ved Gjennestad videregående skole i 22 år, og senere 8 år som formidler av grønnsaksdyrking sammen med fengselsinnsatte.
Nå hadde han og kona flyttet til Valdres, og driver et foretak som heter Datsja. Grønnsaksdyrking ved bruk av brenneslevann og vann samt gras. I aske er det også mye mineraler.
De var veldig opptatt av at vi måtte være selvforsynte med mat og vann for minst tre dager ved en krisesituasjon. De var også veldig opptatt av frø-lager for å kunne håndtere en beredskapssituasjon
Det andre foredraget var av Tore Jardar Wigenes og Virgenes Andelsgård.
Matproduksjonen handler om å bygge gode økosystem i helhetsperspektiv. Samspillet i naturnært landbruk er bra for klimaet, matjorda og for dyra. Så det som er bra for naturen, er dermed bra for oss mennesker.
Gården var en andelsgård, og hver andel kostet kr. 6000,-. Det fungerte slik at det fulgte med et visst antall/kg grønnsaker, og utover det avtalte måtte de betale. Alle andelseiere kunne når som helst komme å hjelpe til på gården.
Gården var med i en REKO-ring, Rettferdig Konsum. Det finnes 80 slike ringer i Norge. De avholder 30 minutters marked som ikke omhandler salg, men utlevering av bestilte varer.
Det tredje foredraget ble holdt av Jørn Lier Horst.
Han har skrevet 14 krimbøker om sin etterforsker William Wisting. Han kjenner godt til miljøet og etterforskningsmetoder etter sin tid som etterforsker i politiet.
Han fortalte også litt om sine erfaringer.
Han har også skrevet 13 krimbøker for ungdom og en serie barnebøker.
Dette var en hyggelig og interessant dag, og vi dro hjem med mange gode inntrykk.
Karin
ref.