Med foredraget håpet Charlotte å inspirere oss til å tenke over hva vi gjør når det gjelder bærekraftig kosthold. Det er tre viktige hensyn:
1. Lav innvirkning på miljøet
2. Matsikkerhet
3. Et sunt liv for nåværende og kommende generasjoner
Vi må ta bedre vare på kloden vår, mente hun. Det må reduseres noe på kjøttforbruket, og vi kan variere mer på middag og pålegg. Velg mer plantebasert mat. Billig mat kan være dårligere mat. Noen mener at vi bør bli vegetarianere. Charlotte mener at vi kan finne en middelveg. Vi bør spise mer fisk enn kjøtt og velge råvarer, ikke produkter. Potet er en viktig råvare. Spis variert!
Charlotte opplyste at 1/3 av verdens mat aldri blir spist. Vi forbrukere står for 55 % av maten som kastes. Mat utgått på dato er en av årsakene til at mat kastes. Småbarnsfamilier kaster mest, og 65+ generasjonen kaster lite. Planlegging og gode handlevaner er viktig. Charlotte anbefaler å handle en gang i uka og planlegge middagene slik:
2 med kjøtt, 2 med fisk, 2 plantebasert, 1 med rester.
Du trenger ikke å lage mat etter oppskrift. Bygg et basislager med mel, gjær, potet og løk. Ta vare på og benytt alle middags-rester. De kan brukes til lunsj neste dag eller tas over i merket boks som settes i kjøleskap eller fryser og benyttes i andre retter. Det kan også gjøres noe for å hindre at det blir mye rester. Velg ren mat og se etter hvor maten er produsert. Det er viktigere at maten har god kvalitet enn at den er billig. Noen gode råd:
1. Spis opp all maten du har kjøpt eller kjøp mindre
2. Spis variert
3. Slutt å mase om billig mat
Vi skal tilrettelegge for kommende generasjoner. Velg rent, norsk og økologisk.
Charlotte var en engasjerende foredragsholder, og det kom flere innlegg og spørsmål fra salen.
Foredraget var ett av arrangementene kulturukene i Gjerdrum 16. – 30. oktober. Bygdekvinnelaget samarbeidet med Frivilligsentralen om gjennomføring.