Barnebursdag i mars
Av ulike årsaker kom vi litt sent i gang i år, og bursdagen gikk ikke av stabelen før i mars. Denne aktiviteten som vi har hatt hvert år er forbeholdt kvinnene. Det startet med et ønske fra kvinnene om å få et innblikk i hvordan en norsk barnebursdag kan være. Bursdagen vi inviterer til er en tradisjonell bursdag som feires hjemme hos en av oss. Bursdagsbarnet er alltid 7 år og programmet er stort sett likt hver gang. I år var det Isabella som hadde invitert 10 gjester til bursdagen sin, som ble feiret hos Guri. Alle gjestene fikk hver sin gave som de kunne gi. Gavene er ting som kan passe til en på 7 år, og er bl.a. brakt til veie fra noen av våre barnebarn og fra egne gjemmer . De var pakket pent inn, og hver gjest fikk et kort som hun kunne skrive en hilsen på. Gavene ble overrakt ved at vi satt på gulvet og leker «Flasketuten peker på». Deretter gikk vi til bords, og spiste vegetar pizza og drakk saft. De første årene serverte vi kyllingpølser, men vi erfarte at det var mange som var veldig skeptiske til å spise pølser, uansett hva de var laget av. Pizza har vist seg å være et populært og mye bedre alternativ.
Så var det tid for lek. «Bro Bro Brille», «Stolleken» og « Ballongleken» ( danser med en ballong festet til benet og forsøker å smelle de andres ballonger) ble gjennomført med mye latter og moro. Sjokoladekake og bursdagssang ble det også, og selskapet ble avsluttet med at alle var på fisketur. På kroken fikk de en pose med godteri. Nok en vellykket bursdagsfeiring var over, takk til Guri som åpnet hjemmet sitt for oss.
Vårtur i Hvalsskogen i april
Det var tidlig vår og 10 april gikk 20 kvinner og menn på tur i Hvalsskogen. Det var greit vær, litt kaldt, men blåveisen sto nesten i fullt flor, og en og annen hvitveis fant vi også. Unni og Randi var turledere, og vi fikk høre om Hvalstrand bad, og om gravhaugene som vi finner der. Ved gapahuken tente vi bål og hadde spisepause. Mens vi spiste fortalte Unni om dyrene som holder til i denne skogen, og om planter vi kan finne der. Hun har laget plansjer med bilder av det hun forteller om, og det er viktig for de som ikke kan norsk. Et grevling hi fikk vi også se, og vi fikk høre om i om utvinningen av kalk og se restene av en av de gamle kalkovnene.
Vårturene er en veldig hyggelig aktivitet, og vi håper jo på at noen av de som er med vil komme tilbake til Hvalstrand og dette området senere.
Eplemos og «Tilslørte bondepiker» i oktober.
Det var et dårlig epleår her i Asker i 2019 , og ikke mulig å få til en eplehøstingsdag . Så for første gang i vår karriere måtte vi kjøpe eplene for å kunne ha en epledag. Kristin var så kjempegrei og stilte kjøkken og stue til disposisjon.En mannlig og ni kvinnelige epleskrellere skred til verket med humør og entusiasme. Det tok ikke lange tiden før eplene var klare for videre bearbeiding. Deilig lys gul eplemos ble det, akkurat passe søt og helt ypperlig til å lage formiddagens høydepunkt « Tilslørte bondepiker» . Det er godt det. I alle disse årene tror jeg ikke vi har opplevd en eneste person som ikke syntes dette smaker helt fortreffelig. Det er helt klart at alle setter pris på denne tradisjonsrike norske (?) desserten. Et høydepunkt var det også at alle fikk med seg et plastbeger med eplemos hjem.
Juleaktivitet 12 desember.
Denne dagen hadde vi med oss 8 kvinner og to menn til Berger gård som blir drevet av Eivind Skjulestad og kona Margaret. Vi hadde fått disponere et lite hus, med alle bekvemmeligheter, til juleaktivitetene våre som var laging av dørpynt og baking av Berlinerkranser. Vi hadde med oss granbar, kuler og bånd til dekorasjonene, og ferdig laget deig til kakene. Gruppen ble delt i to og så byttet vi etter halve tiden. Vakker dørpynt ble tryllet fram, og Berlinerkransene så riktig lekre ut, og smakte kjempegodt. En kaffepause med smak fra Berlin fikk vi tid til, og et par sanger tok vi også. Karen ledet an, først med « Fader Jakop», sunget av alle, i vilden sky, på norsk. Deretter tok vi «Ro,ro ro min båt». Begge ble sunget som kanon, og det lød skikkelig bra. Nok en veldig hyggelig dag var avsluttet. Vi takker vertsfolket på Berger gård for at de tok imot oss.