I paneldebatt: Ingrid M. Terum, styremedlem Norges Bygdekvinnelag. Foto: Helle Cecilie Berger.
I paneldebatt: Ingrid M. Terum, styremedlem Norges Bygdekvinnelag. Foto: Helle Cecilie Berger.

- Ja til samlivskurs for bønder

Ingrid M. Terum ønsker at flere tilbyr samlivskurs i landbruket og oppfordrer rådgivere som besøker gårdbrukerpar til å bli bedre til å lytte.

Terum er ammeku- og eggprodusent fra Hokksund og styremedlem i Norges Bygdekvinnelag. På seminaret «Å elske en bonde» deler hun fra sin erfaring fra jobben som rådgiver på HMS i Norsk Landbruksrådgiving i Buskerud.

- En bonde jobber stadig mer, samtidig som partners involvering i bruket blir stadig mindre. Dette til tross for at partners involvering har stor betydning for gårdens næringsinntekt, for felles trivsel, utvikling av gården og rekruttering til neste generasjoner. Involvering er en av de viktigste faktorene for bærekraftig landbruk framover, forklarer Terum.

RÅDGIVERE MÅ BLI FLINKERE TIL Å LYTTE

Utfordring for en rådgiver er å se signalene hos gårdbrukerparene, greie å beskrive situasjonen og komme med gode råd.  

Som HMS-rådgiver, mener hun at det er viktig at hun selv og kollegaene blir flinkere til å lytte når de er på besøk hos bonden – hva prøver bonden å fortelle?

GODE RÅD TIL RÅDGIVERE OG FORVALTNING

Terum har flere gode råd til støtteapparatet rundt gårdbrukerparet: 

- Få «samliv i landbruket» på dagsorden. Skriv om samliv i fagtidsskrifter og snakk om temaet på fagmøter. 

- Vi må få mer kompetanse ut blant rådgivere om juridiske råd for organisering av eierskap på gården.

- Rådgiverapparatet må involvere seg i det praktiske livet på gården og hos bondefamilien – og kanskje være mindre på kontoret.

- Gi råd om hvordan utvikle gårdens egne ressurser og se mulighetene der, fremfor økt volumproduksjon. Bondefamilien er nok presset som den er i dag.

- Vi som er rådgivere må stille de kritiske spørsmålene i forkant av økt satsing - som tidsbruk og kapasitet, samlivet i familien og den nye økonomiske hverdagen. Med større produksjon kan risiko øke, samtidig må rådgiveren se hva som er den reelle viljen til å satse på en større produksjon.

- Mer samarbeid og bedre kommunikasjon mellom rådgiverne, politikerne og fagorganisasjonene.

10 GODE SAMLIVSRÅD

- Vi i Norges Bygdekvinnelag har bidratt med 10 gode råd for samliv i landbruket, en livsviktig liste, som vi har laget sammen med Norges Bygdeungdomslag og Norges Bondelag. Rådene kan vi alle bruke og spre gjennom gode diskusjoner på temakvelder og fagmøter, oppfordrer Terum. 

Les også: Bondelagslederens samlivsråd

Bli medlem