Før sjokoladekalender var appelsin med nellik helt vanlig julekalender.
I dag kan vi få kjøpt dem mest undeligste kalendere. Møre og Romsdal Bygdekvinnelag har også ! Fullstappet med flotte gevinster både kjøpte og nydelig husflid bl.a
Hvem vinner luke 17?
Brikke og grytkluter Gitt av Gjøra Bygdekvinnelag
Krakk( står knagg, men er en krakk) Gitt av Innfjorden Bygdekvinnelag
2 sitteunderlag Gitt av Tresfjorden Bygdekvinnelag
Tusen takk for dere gir så flotte premier til julekalenderen vår!
Det lukter jul!
Dagene har blitt kortere og nettene lengre. Temperaturen kryper nedover, og julen nærmer seg med stormskritt. Her i det kalde nord har vi siden tidens morgen hatt et behov for kompensere mot mørketiden. Vi fyrer i ovnen, tenner lys, spiser god mat og mottar julen med all dens varme og glede med åpne armer.
Mange av luktene og smakene vi forbinder med tradisjonell norsk julefeiring har sin opprinnelse fra tropiske områder, og mye kommer fra planterike.
Julens krydder
Einer
Det vi i matlagingen kaller ”einerbær” er botanisk sett bærkongler, en kongle som har saftfulle kongleskjell. De trenger to år for å modne. Det første året er de grønne, andre året blir de modne og blå. Einerbær er et typisk krydder i sauser til vilt som elg, rype og reinsdyr.
Einer er dessuten krydder i gin og genever, som har navn som er avledet fra det latinske slektsnavnet Juniperus.
Ingefær
Ingefær er en flerårig plante som vokser vilt i tropiske Sørøst-Asia. Det som blir brukt til krydder, er den lysegule tykke jordstengelen. Den er aromatisk og frisk, og kan brukes fersk eller tørket. Få krydder brukes så mye i julen som ingefær: pepperkaker, sylte, krydderkaker, gløgg, sildeanretninger osv. I Øst-Asia er ingefær et svært viktig krydder.
Kanel
Krydderet får vi fra barken til kaneltreet, som stammer fra Sri Lanka. Treet blir middels høyt og har eviggrønne blanke blader.
Stammen beskjæres på en måte som kalles styving, slik at den produserer mange unge skudd. Fra disse skuddene høstes barken, som er selve handelsvaren. Kanelstang er tynn bark som normalt ruller seg sammen fra begge kanter. Barken av et annet tre, kassia, har en lignende smak og brukes som erstatning for kanel.
Kardemomme
Krydderet lages av tørkede frø og frøkapsler, hele eller malt til pulver.
Kardemomme brukes til gløggkrydder, kaker og gjærbakst, smaksetting av brennevin, stekte epler og ris.
I Asia er kardemomme en viktig ingrediens i krydderblandinger som garam masala og karri. I mange land blir kardemomme brukt til smaksetting av te og kaffe.
Stjerneanis
Krydderet er de tørkede belgkapslene, som sitter sammen i stjerneformede samlinger. Treet kommer opprinnelig fra Kina og Vietnam. Stjerneanis inneholder anethol, samme stoff som gir smak til anisen Pimpinella anisum (skjermplantefamilien), selv om de ikke er botanisk i slekt. Stjerneanis brukes mest i Asia, til kylling og svinekjøtt eller i krydderblandinger som garam masala. I Norge bruker vi stjerneanis mest ved juletider, i vørterbrød og julekaker.
Nellik
Ofte dekorerer man appelsiner med nellikspiker. Nellik brukes også i gløgg, vørterbrød, pølser, juleskinke og sylte. Nellikspikerne er de tørkede blomsterknoppene til nelliktreet, en plante som stammer fra øyene Tidore og Ternate i Indonesia. Knoppene høstes rett før de springer ut, og tørkes i solen.
Merete Bolme fra Gjøra Bygdekvinnelag deler bare må ha til jul oppskrift!
Minner også om Mattradisjons siden til Norges Bygdekvinnelag
https://norsktradisjonsmat.no/
BLI MED Å SAMLE BOKSTAVER
Fylkeslaget lager en rebus hvor vi legger ut en eller to bokstaver hver lukedag. Dette skal bli til en setning på 5 ord.
i romjula kan dere sende inn svar på mail . mail adr vil komme 24 Desember.
Dagens bokstav er i
Premie vil bli gavekort "dittgavekort.no" pålydene 500,-
Ha en fin dag!