JULEKALENDER 2019

 Dette er et av dem eldste julekortene i Norge

Husker dere da vi sendte julekort? Noen av oss er flinke og gjør dette enda, men dem fleste av oss skriver ikke julekort.

Det var koselig når julekortene kom en julehilsen fra gamle tante og en anna fjern slekning. Dette er en juletradisjon som snart er gått i glemmeboken. Derfor utfordrer jeg dere til å sende et julekort eller to  i løpet av helgen.  Sett av litt egentid til julekort skriving. 

Når dere har skrevet julekortene så kan dere ta fram julekalenderen og se om dere er heldige å vinne

på luke 14.

Premier  er:

Gavekort på 1000.-  hos Joker. Gitt av Joker Eidsbygda ( Dette kan brukes på alle Jokerbutikker i hele Norge)

Gavekort - Dittgavekort.no kr 500.- Gitt av Austefjorden Bygdekvinnelag

Lanullva Pannebånd Gitt av Vassenden Bygdekvinnelag

Tusen takk til Joker Eidsbygda for dere sponser kalenderpremie!

Tusen takk til Austefjorden og Vassenden Bygdekvinnelag for dere gir premier til kalenderen.

 

Historikk Julekort!        

Helt fra middelalderen finnes det tresnitt som synes å være laget med dette formålet, men det antatt første julekortet i nyere tid ble tegnet i 1843 av den britiske kunstneren John Calcott Horsley (1817–1903). Det fremstiller en familie som samlet om julebordet hever sine fylte glass og ønsker kortets mottager en gledelig jul. Kortet ble kritisert i tidens presse av mange som mente det ville forlede folk til slapphet og drukkenskap, men den nye form for julehilsen ble snart meget utbredt. 

Omkring 1900 var skikken å sende julekort blitt alminnelig også i Norge. Et av de første norske julekort gjengav Adolph Tidemands Stabbur med kornnek. Meget populære var også Nils Bergsliens tysk-inspirerte nissebilder, hvor nisser med tynne ben og store mager spiste julegrøt av svære gryter eller rosemalte fat. Den mest produktive norske julekorttegneren var trolig Paul Lillo-Stenberg, som i mellomkrigstiden tegnet hundre originale julekort. Okkupasjonsårene frembrakte en egen type av julekort som ikke bare var knyttet til julen, men også henspilte på den aktuelle politiske situasjon, hvis man «leste mellom linjene».

Bonderomantiske motiver har vært dominerende i norsk julekortproduksjon, mens religiøse motiver har spilt hovedrollen i de fleste andre land. USA er den største produsenten av julekort, med eksport til alle verdens kanter og lisensproduksjon i mange land. I Norge har man konsentrert seg om noen få spesielle motiver, blant annet reproduksjoner av kjente norske kunstneres arbeider – Theodor Kittelsens vinterstemninger, Trygve M. Davidsens humoristiske nissekort og så videre.  

 

Signe Havnes Farstad  Hustad Bygdekvinnelag deler sin bare må ha oppskrift.

Oppskrift på Plesken.

En oppskrift som jeg fikk med min mor da jeg flyttet for 40 år siden. Og den må bakes hvert år til jul.

Plesken: 1 egg og 1 eggeplomme, 2 1/2 dl Melis, 1/2 ts Vaniljesukker, 2 dl Hvetemel, 1dl Potetmel. Rosiner.

Pisk sammen egg, eggeplomme og melis. Sikt i hvetemel, potetmel og vaniljesukker. Deigen settes på smurt plate med en te-skje, og legg en rosin midt i. Sett litt avstand da de flyter utover.

Stekes i ca. 6 min. På 220 grader.

Til de er litt gylne .

God jul!

Minner også om  Mattradisjons siden til Norges Bygdekvinnelag

https://norsktradisjonsmat.no/

BLI MED Å SAMLE BOKSTAVER 

Fylkeslaget lager en rebus hvor vi legger ut en eller to bokstaver hver lukedag. Dette skal bli til en setning på 5 ord.

i romjula kan dere sende inn svar på mail . mail adr vil komme 24 Desember.

Dagens bokstav er R

Premie vil bli gavekort "dittgavekort.no" pålydene 500,-

Lykke til med dagens luke. PS husk å kjøpe julekort!

 

Bli medlem