Kakelinne husket jeg dem voksne sa når det var mildværs periode. Tidlegare vart det sagt at dette mildvèrt kom av all fyringa i samband med steiking av julekaker. De skulle det være så varmt i bakstehuset at dem satte opp vindu og dører og derfor ble det mildvèr. ETYMOLOGI av "linne. mildvær.
Uansett pluss eller minus på gradstokken så skal vi åpne ei ny luke.
Luke 11
Luke premiene er
1 heklet duk gitt av Tresfjorden Bygdekvinnelag
1 labber gitt av Ørskog Bygdekvinnelag
Tusen takk for dere gir premier til julekalenderen vår!
Juleøl
Juleøl skal ha blitt brygget i mer enn 4000 år.
Å drikke juleøl var synonymt med å feire jul: Vi drakk jol.
Øl er brygget på spirende korn, som ble sett på som hellig. Øl skulle derfor gi livskraft.
I Gulatingsloven ble det lovfestet at det skulle brygges øl til jul, og det skulle drikkes opp innen jula var over.
Juleøl var altså påbudt.
Germanernes drikkeskikker var kjent allerede da Romerriket var på sitt største på 200-tallet. Det var strenge regler for drikke og servering av mjød og øl. Med drikken inngikk de avtaler og allianser.
Norge har man lange tradisjoner med at juleølet skal ferdigstilles på denne dagen, etter at bryggingen gjerne tok til på Anna pissihose. (I 1436 bestemte erkebiskop Aslak Bolt at den 9. desember skulle være minnedag for Anna, jomfru Marias mor. Anna matris Mariae er latinsk og betyr Anna, mor til Maria. Dagen skal ifølge norsk folketradisjon ha vært en utmerket dag for klesvask og ølbrygging. Våre forfedre ventet seg også gjerne nedbør denne dagen, noe den lite respektfulle benevnelsen pissihose vitner om.)
Derfor har gjerne dagene mellom 9. og 21. desember blitt kalt «bryggjardøgra» eller «bryggjardøgri». I den gamle Gulatingsloven var det påbudt å brygge juleøl, ellers ble man bøtelagt.
Dagens oppskrift kommer fra Brita Melchior Relling, Valldal Bygdekvinnelag
Kransekakestenger!
Tradisjonen med kransekake på kjøkkenbordet om førmiddagen på julaften,starta då eg kom frå sjukehuset med nyfødt dotter den 21.desember ,då eg ikkje hadde vore heime sidan starten av desember,var ikkje alt i boks.Men eg laga kransekakestenger,mykje. Den 24.veit eg ikkje kor mange som var innom for å gratulere og sjå,og ynskje god jul.
Då vart serveringa kransekakestenger og kaffi attmed kjøkkenbordet.
Hyggeleg å tenkje tilbake på.
Eg brukar å blande mandlar og hasselnøtter,ca like mykje av kvart. 500 g mandl/nøtter 500 g melis 3 ss kv.mjøl (ikkje alltid) 3 eggehviter
Ca.200 grader midt i ovnen i ca.8 min.
Skyll av mandel.og nøtter og tørk dei godt. Mal på mandelkvern,ha i melis, og halvpiska eggehvite, litt etter litt. Kna godt,deigen skal vere både fast,smidig og mjuk,slik at den er god å trille. Lag 9-10 cm lange stenger. Steik prøvekake. Dupp eine enden i smelta sjokolade. Legg i fin boks og plasser på kjøkkenbordet.
GOD JUL !!
Minner også om Mattradisjons siden til Norges Bygdekvinnelag
https://norsktradisjonsmat.no/
BLI MED Å SAMLE BOKSTAVER
Fylkeslaget lager en rebus hvor vi legger ut en eller to bokstaver hver lukedag. Dette skal bli til en setning på 5 ord.
i romjula kan dere sende inn svar på mail . mail adr vil komme 24 Desember.
Dagens bokstav er D
Premie vil bli gavekort "dittgavekort.no" pålydene 500,-
Lykke til med dagens luke.
Ønsker alle en fin førjulsdag!
Bruk brodder på isholka som kakelinna har stelt i stand.