I mars, april og mai er det kommet mange hyggelige meldinger om bygdekvinnelag landet over som gjør viktig dugnadsinnsats i sine lokalsamfunn. Vi ønsker å takke for innsatsen og har fått med oss to lag til å gjøre det. Monica Dahle Skiri fra Eidsbygda Bygdekvinnelag (Møre og Romsdal) og Kari Skjønhaug fra Odal Bygdekvinnelag (tidl. Hedmark) former sammen et hjerte som er vår symbolske takk til dere alle.
Dugnadsinnsats
Symaskinene har durt og gått hos flere av våre lokallag. Vi har notert oss at Varhaug, Rendalen, Østre Gran og Brandbru Bygdekvinnelag har bidratt med å sy smittevernfrakker til lokale sykehjem, men vi vet at det er enda flere lokallag har bidratt.
Rendalen Bygdekvinnelag har bidratt til å sy 110 smittevernfrakker til kommunen. Foto: Rendalen Bygdekvinnelag.
Vi har også mange flotte lokallag som har bidratt med viktige tiltak. Eksempler på dette er Lesjaskog Bygdekvinnelag som har kjørt varer fra den lokale matbutikken, hjem til bygdefolk som er i karantene eller av andre grunner ikke har kunnet gå ut. Sirdal Bygdekvinnelag har invitert til drive-in bygdekino, Trondenes Bygdekvinnelag har invitert til å pynte bygda og Sand Bygdekvinnelag har laget en digital prategruppe i KvinnerUT-prosjektet sitt.
Studiebesøk til Malmø og Yalla Trappan
Med støtte fra Sparebankstiftelsen fortsetter inkluderingsprosjektet «KvinnerUT - Mestring og Kompetanse» ut i 2021. Vi feirer nye prosjektmidler med å finne inspirasjon til mye hyggelig og sosiale inkludering i vårens utgave av Bygdekvinner.
Vår kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja utfordrer bygdekvinnene til inkluderingsdugnad.
Administrasjonen i Norges Bygdekvinnelag har ønsket å øke kunnskapen om inkludering i våre lokalsamfunn og har reist på studietur til Yalla Trappan i bydelen Rosengård i Malmø. I vårens Bygdekvinner ønsker vi å dele den viktige lærdommen og inspirasjonen vi fikk med fra besøket.
Vår kjære prosjektleder Sosan Asgari Mollestad deler også sine tanker om framtiden til vårt felles prosjekt.
Marie Aaslie fra administrasjonen i Norges Bygdekvinnelag og Suzana Joranovska, en av syerne i Yalla Trappan, fordypet i en diskusjon om stoffvalg og gardinsying. Foto: Helle Cecilie Berger.
En leder tar farvel
Etter fire år som leder i Norges Bygdekvinnelag, har Ellen Krageberg varslet at hun ikke tar gjenvalg. Vår nettveileder Tale Hammerø Ellingvåg inviterte Ellen til en kopp kaffe og en prat. Hva de pratet om kan du lese i Bygdekvinner.
Fra Ellen Kragebergs støtte til «Bunadsgeriljaen» våren 2019. Foto: Helle Cecilie Berger.
Norske epler sprudler i glasset
I kontorfelleskapet vårt har vi en av Norges dyktigste matskribenter, Unn Karin Olsen, som vi elsker å utfordre. Denne gangen utfordret vi Unn Karin til å fordype seg i den norske siderproduksjonen som sies å være i verdensklasse. Unn Karin kom tilbake med en spennende og kunnskapsrik artikkel. I Bygdekvinner kan du lese intervjuet med fruktbonde Asbjørn Børsheim som er leder i Hardanger Siderprodusentlag og få tilgang til eksklusive sider-oppskrifter fra Christer Økland, direktør for mat og drikke på Brakanes hotel, Hardangerfjord hotel og Quality hotel Vøringsfoss.
Foto: Utne hotel.
Og her er det så mye, mye mer
I vårens utgave av Bygdekvinner får du også være med Bakke Bygdekvinnelag på kurs i å lage egne kniver, få tips om dyrking av spirer og møte Grethe Jorunn Skar i intervjuet. Grethe er leder i Nord-Rana Bygdekvinnelag i Nordland.
Knivkurs i Bakke Bygdekvinnelag der de lagde knvi og slire. Foto: Hege Marita Skinnes/Birgit Midtgård.